donderdag 13 september 2012

19 September: Dag van de Diëtist


Eind augustus lees ik in een artikel in The New York Times dat steeds meer grote supermarktketens in de Verenigde Staten diëtisten in dienst hebben. In het artikel wordt uitgelegd dat dit een explosief groeiend fenomeen is in de afgelopen 3-4 jaar. De ‘gewone’ supermarkt wil zich hiermee namelijk onderscheiden en afzetten tegen speciale supermarkten zoals Whole Foods (de hippe, gezonde en steeds populairder wordende biologische supermarkt) en tegen de enorm grote supermarkten zoals Walmart (vergelijkbaar met het oppervlak van zo’n 15x de Albert Heijn XL winkels). Daarnaast spelen deze supermarkten in op het groeiend aantal mensen dat zich meer en meer bewust wordt van de rol die voeding speelt bij gezondheid en welbevinden.

Op 19 september is het De Dag van de Diëtist. Goed om rond zo’n dag eens stil te staan bij alle werkzaamheden van de diëtisten. Ik lees in het NY Times artikel dat de diëtisten in de supermarkt voedings- en dieetadviezen geven ( zij hebben hun spreekuur dus in een aparte ruimte in de supermarkt), doen kookdemonstraties, geven rondleidingen door de supermarkt en maken boodschappenlijstjes met de klanten. Zij lopen met hen door de supermarkt en laten zien wat de klant het best kan kopen, passend bij hun vraag of dieet of leefstijl. Ze geven scholingen en verzorgen educatieprogramma’s over bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast stellen ze boodschappenpakketten samen voor mensen die bijvoorbeeld willen afvallen en weinig tijd hebben voor of geen zin hebben in de zoektocht door de supermarkt: welke producten zijn geschikt bij hun dieet.

Als ik kijk naar de werkzaamheden van de diëtisten van Careyn, dan zie ik veel overeenkomsten. Maar voor onze diëtisten gaan de werkzaamheden veel verder. De diëtisten in de supermarkten werken heel solistisch. Dat is een enorm verschil met hoe het werkveld van de diëtisten van Careyn eruit ziet. Zij werken juist veel samen met de andere zorgverleners binnen Careyn, zoals de diabetesverpleegkundigen, longverpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen, praktijkondersteuners en verpleeghuisartsen. Hierdoor wordt de zorg voor mensen (letterlijk van 0 tot 100 jaar) perfect op elkaar afgestemd zodat elke cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Kortom, zorg op maat.

Buiten Careyn zijn er nog eens zoveel samenwerkingspartners. Denk hierbij aan verwijzers (huisartsen, kinderartsen, jeugdartsen, specialisten) en andere paramedici zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen, logopedisten en verloskundigen.

Niet alleen zijn de diëtisten bezig met het leveren van zorg, maar spelen ook een grote rol bij preventie. De diëtisten werken heel nauw samen met de GG&GD in Utrecht en zijn daardoor betrokken bij selectieve, geïndiceerde en zorggerelateerde preventie. Het opsporen van en toeleiden naar de zorg is een belangrijk onderdeel van deze manier van werken. Denk hierbij aan het geven van workshops, scholingen en cursussen, samen met partners uit de wijk: de wijkgezondheidswerkers van de GG&GD, de JOGG-coaches, de pedagogen van het opvoedbureau. Dit vindt plaats binnen de wijken, en inderdaad soms ook in de supermarkten. Dit is helemaal passend in de Careyn gedachte: Persoonlijk en altijd dichtbij, want samen werkt het beter. Voor elkaar, met elkaar.

Voor de diëtisten van Careyn is elke werkdag eigenlijk wel De Dag van de Diëtist, maar om deze ene speciale dag op 19 september samen met verwijzers, Careyn collega’s en cliënten te vieren, zijn er in alle Careyn werkgebieden leuke activiteiten georganiseerd.

Activiteiten voor praktijkondersteuners

Regio Utrecht:
- lunch op donderdag 20 september

Regio Noord:
- lunch/borrel regio Westland
- lunch/borrel regio NWN
- lunch/borrel regio Delft + Pijnacker

Regio Midden:
- lunch/borrel regio GO
- lunch/borrel regio Hoeksche Waard
- lunch/borrel regio Voorne Putten

Activiteiten voor cliënten

In Utrecht wordt in diverse lokaties van het Centrum Jeugd voor Jeugd en Gezin een thematafel ingericht voor ouders van kinderen, met als thema gezond drinken.

Activiteiten voor personeel Careyn

Wedstrijd via Facebook, Twitter, etc. (bijvoorbeeld receptenwedstrijd)


Auteur: Anton van Asch, Directeur Careyn Gezondheid Service