donderdag 13 december 2012

Rauw

De eerste keer dat ik hoorde over raw food ofwel rauw eten, was tijdens een aflevering van de serie Sex & the City in 2003. In deze aflevering ging Samantha eten in een restaurant dat alleen maar raw food serveerde. Zij vond het eten erg smerig, maar bleef maar hapjes en drankjes bestellen omdat ze de ober zo aantrekkelijk vond. Ondertussen zag je haar gezicht steeds vertrekken als ze weer een slok of hap nam van het rauwe voedsel.

Nadat ik dit op tv had gezien, ontdekte ik dat er een raw food movement bestond. Allemaal mensen die alleen maar rauw voedsel eten. Het voedsel is niet hoger dan 40 graden verhit, is vaak biologisch en meestal veganistisch, soms vegetarisch. Doordat alleen maar rauw, veganistisch eten heel extreem is, zijn er ook mensen die dit als onderdeel van hun totale voeding gebruiken. Deels eten zij gekookt, deels eten zij rauw. Dit kan veganistisch (dit betekent helemaal geen dierlijke produkten: ook geen melkprodukten, kaas of ei) of vegetarisch zijn. Helder is denk ik wel: hoe meer je weglaat, hoe moeilijker het wordt om van alle voedingsstoffen en vitamines voldoende binnen te krijgen.

Eind november van dit jaar was het documentairefestival IDFA. Een van de films die werd vertoond, was ‘Rauwer’. Deze film is een vervolg op de film ‘Rauw’ die in 2008 werd gemaakt door documentairemaker Anneloek Sollart. In de documentaire volgt zij de 11-jarige Tom Watkins en zijn moeder Francis Kenter. Zij eten uitsluitend rauw voedsel. Dat doen ze omdat de moeder ervan overtuigd is dat rauw eten veel gezonder is. Zij zegt dat mensen miljoenen jaren geleden ook rauw aten. Tom eet dus geen brood, pasta of rijst. Verder neemt hij geen vlees, vis, eieren of kaas of melk. Tom leefde in 2008 al 5 jaar van fruit, groenten, noten en zaden. Kortom, Tom en zijn moeder kunnen worden omschreven als raw vegans.

Ik keek via youtube naar de documentaire Rauw van 2008. En ik vond het echt verbijsterend om te zien hoe Tom en zijn moeder eten, wat ze eten en hoe zijn moeder met hem praat over hun eetgewoonten. Daarnaast heeft zij een heel duidelijke mening over gekookt en bewerkt eten. Ze laat die mening ook steeds heel duidelijk horen. Aan Tom, maar ook aan haar familie, omgeving, vriendjes van haar zoon, op de biologische markt waar ze werkt. Ook vraagt de documentairemaker aan Tom hoe hij het vindt om altijd rauw (en dus: koud!) te eten, of hij het gekookte eten niet mist. En hoe dat is als hij met of bij vriendjes is.

Nu is het 2012. Tom is inmiddels een tiener en blijkt ondervoed te zijn en een groeiachterstand te hebben. Ook gaat hij niet meer naar school en geeft zijn moeder hem thuis les. Hij eet nog steeds rauw. Daar gaat de documentaire ‘Rauwer’ over. Er is sprake van uit-huis-plaatsing van Tom. Een kinderarts uit het AMC geeft aan dat Tom ernstig ondervoed is en dat dit grote gevolgen heeft voor zijn gezondheid.

Natuurlijk ben ik ook enorm benieuwd naar deze documentaire. Op maandag 17 december werd hij uitgezonden op NL2 om 22.55 uur. Als je hier klikt, dan kun je de uitzending alsnog zien.