donderdag 18 juli 2013

Obesitas: global epidemic


Tijdens mijn vakantie in de Verenigde Staten viel het me (weer, net als in voorgaande jaren) op hoe ontzettend zwaar Amerikanen zijn. Met name in de zuidelijke staten van de VS waar wij vorig jaar en ook dit jaar waren, is het aantal mensen met obesitas heel groot. Ze bepalen letterlijk het straatbeeld. Hele families gaan als het ware schommelend over straat.
In de grote supermarkten kun je kiezen of je een karretje neemt om je boodschappen toe doen, of een scootmobiel. Heel veel aankopen kun je via een drive-thru doen (eten, apotheek, koffie, geld pinnen). Je blijft lekker in de auto zitten tijdens het boodschappen doen. Bij sommige pinautomaten staat zelfs een bordje 'walk-up ATM'. Dit betekent zoveel als: je moet naar dit pinautomaat lopen.

Niet alleen in het algemene straatbeeld was het aantal mensen met overgewicht of obesitas groot. Maar ook op plekken waar je het misschien anders zou verwachten. In sportwinkels bleken niet alleen heel veel klanten zwaarlijvig, maar ook het personeel. Ik ging sportschoenen kopen en zat schoenen te passen in de buurt van een obese dame die ook schoenen ging kopen. De verkoper vroeg aan haar: gaat u er ook mee hardlopen? Ze zei van niet, maar ze ging er wel mee lopen op een loopband. Overigens is het in Amerika heel normaal om het grootste deel van je leven door te brengen op sportschoenen. Of je nu gaat sporten of niet. Ze zijn nu eenmaal comfortabel. Veel Amerikanen zien eruit alsof ze op het punt staan te gaan sporten, maar doen dat in werkelijkheid zelden of nooit. Ook oudere mensen dragen sportschoenen en worden heel schattig q-tips genoemd (wattenstaafje: witte haren boven en witte sportschoenen onder).
Eenmaal weer thuis wilde ik er wat over opzoeken, omdat ik toch wel benieuwd was naar de  rondom overgewicht en obesitas in Amerika, bleken mijn waarnemingen te kloppen met de cijfers: 65% van de Amerikaanse vrouwen en 75% van de mannen heeft overgewicht. Daarnáást heeft 1 op de 3 mensen obesitas (ernstig overgewicht).
En hoe zit het dan in Nederland? Ik vind het jammer dat op tv altijd de mensen met extreem overgewicht worden belicht (in programma’s zoals Obese). Want hoewel we nog niet heel dicht bij de cijfers van de VS komen, is ook het aantal mensen met overgewicht en obesitas hier heel groot. Volgens het CBS (juli 2012) had in 2011 54% van de mannen en 43% van de vrouwen (20+ jaar) overgewicht (BMI ≥ 25). Tien procent van de mannen en 13% van de vrouwen had obesitas (BMI > 30).

Volgens de laatste cijfers van de Wereld Gezondheidorganisatie (WHO) zijn er nog steeds wereldwijd 1,6 miljard volwassenen met overgewicht en lijden er minstens 400 miljoen volwassenen aan obesitas. De dramatische toename van het wereldwijde lichaamsgewicht wordt door de WHO bestempeld als Global Epidemic. Als deze ontwikkeling doorzet, zullen tegen 2015 zo’n 2,3 miljard mensen te zwaar zijn, van wie er zeker 700 miljoen aan obesitas lijden.