donderdag 13 juli 2017

Vakantie!


De zomervakanties zijn hier in Utrecht al losgebarsten. Ook op het spreekuur kreeg ik de afgelopen weken al de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet (teveel) aankom tijdens mijn vakantie? Daarom vijf tips op een rijtje.

Ritme

Natuurlijk is je vakantie ritme anders dan je dagelijkse doen. Maar probeer toch drie keer per dag te blijven eten. Dat voorkomt dat je een snack-attack krijgt in de loop van de dag. Als je je lunch overslaat omdat je pas laat je ontbijt hebt gegeten, dan lukt het je in de middag vast niet om ijsjes, borrelhapjes, zoutjes en dergelijke te weerstaan. Kies bij laat ontbijten ook voor een late lunch, die wat kleiner is of een lichte lunch in de vorm van een salade.Reizen

Of je nu reist per auto of vliegtuig, meestal neem je dan ook iets lekkers mee. Denk aan de dropjes (héél vaak standaard in de auto!), candybars, snoepjes, koek, voorverpakte meeneemkoeken of andere lekkernijen. Kies er bewust voor om dit niet te doen. Ook als je op vakantie dagtripjes gaat maken of van de ene plek naar de andere reist. Wat je niet bij je hebt, eet je ook niet op. Ga je echt lang reizen en wil je wel een tussendoortje meenemen, kies voor fruit, snackgroenten, bakje noten, volkoren cracker met dun beleg of een bakje yoghurt of kwark.

 

Ijsjes, churro’s, wafels, crepe’s

Op vakantie ga je allerlei lekkers tegenkomen wat je thuis in het dagelijks leven niet zo vaak zal eten. Het is erg verleidelijk om hieraan mee te doen en jezelf lekker te verwennen. Het is tenslotte vakantie! Bedenk dat dit heel calorierijke extraatjes zijn. Wanneer, hoe vaak en hoeveel? Dit zijn de belangrijkste vragen om voor jezelf te beantwoorden. Het helpt om jezelf af te remmen en te begrenzen. Je hoeft niet altijd nee te zeggen, maar zeker niet altijd ja. Een portie delen kan ook erg fijn zijn. Je hebt het wel geproefd maar je eet er minder van.Water

Inkopper natuurlijk! Blijf veel water drinken. Het is een gezonde en goedkope dorstlesser zonder suiker. Vruchtendrankjes, sappen, smoothies, frisdrank, cocktails en andere alcoholische dranken zijn suikerrijk en calorierijk. Laat die zo veel mogelijk langs je heen gaan. Ga je toch lekker borrelen op een terras? Bestel naast je wijn, cocktail, rosé of bier ook een glas water. Dan gaat het minder hard.

 

Op avontuur

Tijdens je vakantie is het fijn om te ontspannen. Maar wist je dat je ook heel goed mentaal kunt ontspannen door dingen te doen die nieuw voor je zijn? Ga een lange wandeling maken (bergop!) en geniet van je omgeving en het uitzicht. Neem surflessen, ga suppen, kanoën of raften. Huur fietsen en ga op verkenning in je nieuwe omgeving. Volg een yogales. Hierdoor ben je lekker actief en dat maakt dat je minder eet. Als je niets actiefs doet, ga je makkelijker iets eten. Uit gewoonte, verveling of omdat het heel bereikbaar is.