donderdag 24 januari 2019

Budget

Regelmatig komen mensen op het spreekuur die wel gezonder willen eten maar een beperkt budget hebben hiervoor. Dat is geen probleem, gelukkig heb je geen goed gevulde portemonnee nodig om toch gezond te kunnen eten. Hierbij mijn tips voor gezond eten voor weinig geld.

Boodschappenlijstje
Als je vooraf een boodschappenlijstje maakt, dan laat je je minder verleiden door alles wat je in de supermarkt tegenkomt. Aanbiedingen kunnen handig zijn, maar alleen als je dat product ook werkelijk nodig heb. Wat je in huis hebt, eet je op. Ben je ervan bewust dat grotere verpakkingen soms voordeliger zijn, maar maak dan thuis meteen portieverpakkingen ervan en vries de rest in. Zo eet je niet stiekem méér of ga je er niet extra van eten omdat de uiterste houdbaarheidsdatum nadert. Dit kun je doen met vlees, vis, brood en ook met groenten als je ze even blancheert.

Markt of supermarkt?
Soms zijn producten voordeliger op de markt dan in de supermarkt. Natuurlijk is er ook prijsverschil per supermarkt. Kijk goed waar je het voordeligst uit bent en doe je boodschappen op meerdere plekken. Aan het einde van de markt of in de supermarkt aan het einde van de dag, kun je vaak afprijzingen verwachten. Het moment waarop je boodschappen doet is daardoor ook van belang.
Doe bij voorkeur boodschappen zonder kinderen. Zij dringen vaak aan op overbodige aankopen. Snoep en chips zijn op kijk- en grijphoogte van kinderen uitgestald.
Doe geen boodschappen met een lege maag want je hebt dan de neiging te veel te kopen.

Vers of conserven?
Verse groenten van het seizoen zijn vaak gunstig geprijsd. Ook is het goedkoper om groenten die niet bewerkt zijn te kopen in plaats van gesneden en gewassen groenten die in het koelvak te vinden zijn. Groenten uit de diepvries, pot en blik zijn net zo gezond als verse groenten. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden, smaakvol en voedzaam, gemakkelijk te doseren, ze bieden variatie en zijn lang houdbaar.

Bekijk het hele schap
In de supermarkt staan de minder bekende en goedkopere merken meestal op het onderste schap in de supermarkt. Ga eens wat vaker door je knieën tijdens het boodschappen doen want deze producten zijn niet minder van kwaliteit.

 Restjes bewaren!
Goed bewaarde restjes kunnen de volgende dag opnieuw op verschillende manieren worden gecombineerd. Bijvoorbeeld koude aardappelen in een salade met blokjes ham of groenten. Maak soep met restjes van verschillende groenten. Maak van vers fruit dat overrijp is een fruitsalade of een fruitmoes voordat het fruit slecht wordt en moet worden weggegooid.