donderdag 29 november 2012

Tanzania

In The New York Times las ik een artikel over een studie die is gedaan over afvallen, waarbij werd gekeken naar minder eten versus meer bewegen.  En hoe het toch kan dat als mensen méér gaan bewegen en veel sporten tóch zwaar blijven, niet afvallen soms zelfs aankomen in gewicht.
De onderzoekers hebben in Tanzania leden van de Hadza Tribe onderzocht. Deze mensen leven nog van jagen en verzamelen. Door te kijken naar  hoeveel zij bewegen en hoe hoog hun energiegebruik en metabolisme is, wilden ze antwoorden vinden op bovenstaande vragen. Het is lang gedacht dat mensen die een levensstijl hebben van jagen en verzamelen, en daardoor veel lichamelijke activiteit hebben, veel meer energie verbranden dan wij Westerse inactieve mensen met een kantoorbaan.
Uit het onderzoek bleek inderdaad dat de leden van de Hadza Tribe veel meer lichaamsbeweging hadden. Gemiddeld liepen de mannen ruim 11 km per dag en de vrouwen bijna 5 km. Bedenk dat bij jagen en verzamelen meer komt kijken dan alleen het lopen. Ook het verplaatsen van de verzamelde waren en het sjouwen daarvan is erg inspannend en zwaar (stel je voor dat je de helft van je lichaamsgewicht bijvoorbeeld in de vorm van een prooi de hele dag met je mee zou moeten slepen of op je rug zou moeten dragen). Verrassend was dat hun energieverbranding en metabolisme helemaal niet verschilde met die van de Westerse mens met kantoorbaan.
De onderzoekers konden concluderen dat een actieve, traditionele leefstijl dus niet beschermend werkt tegen het ontstaan van overgewicht of obesitas. Het betekent dat ook actieve mensen zwaarder worden als zij eten volgens onze westerse gewoonten. De onderliggende en enigszins teleurstellende boodschap van deze bevinding is dat lichamelijke activiteit op zichzelf ons niet dun houdt of maakt. Vermeldenswaardig hierbij is wel dat de Hadza mensen allemaal slank waren.
Deze resultaten zijn niet nieuw. Het is al langere tijd bekend dat het makkelijker is om af te vallen door minder (calorieën) te eten dan door meer te bewegen. Ook weten we dat mensen het minder eten beter volhouden dan het meer bewegen.
Door 7000 calorieën (kcal) minder te eten, kun je 1 kg afvallen. De adviezen op het dieetspreekuur zijn 500 kcal per dag minder te eten waardoor men in 2 weken 1 kg afvalt. Dus voor een volwassen man betekent dit: niet 2500 kcal maar 2000 kcal per dag eten. Deze verandering is relatief klein en daardoor wel vol te houden, ook op langere termijn.
Afvallen puur en alleen door meer bewegen zou voor die 7000 kcal betekenen dat men ruim 28 uur moet wandelen of 25 uur fietsen of ruim 8,5 uur hardlopen. Om dat in te passen in het dagelijks leven, let wel: bóvenop alles wat er al in het dagelijks leven wordt gedaan, dat is op z’n zachtst gezegd  even puzzelen.
Misschien leert dit onderzoek ons dat we misschien niet zo actief zijn als de mensen van de Hadza Tribe in Tanzania, maar dat we hun slanke lichaamsvormen wel kunnen bereiken of benaderen. Door onze activiteiten te combineren met hun eetgewoonten: puur, natuurlijk, geen suiker, weinig vet,  onbewerkt, geen fastfood en precies in hoeveelheden die ons lichaam nodig heeft.