donderdag 3 januari 2013

Goede voornemens

Begin januari, een frisse nieuwe  start. Daar horen voor veel mensen goede voornemens bij. Kijkend en vergelijkend naar alle rijtjes van goede voornemens die ik zo in de kranten, de tijdschriften en op het internet tegenkom, dan zie ik dat overal met stip op nummer 1 staat: afvallen en meer bewegen, een gezondere leefstijl.
Ook zie ik in de rijtjes opvallend vaak: meer tijd willen doorbrengen met partner, gezin, kinderen en vrienden. Mensen hadden daarvoor ook al plannen gemaakt hoe zij dit kunnen gaan bewerkstelligen. Zij zijn van plan om vaker samen aan tafel te eten, en vaker de televisie uit te zetten.
Grappig is, dat door deze manier te gebruiken om méér tijd samen door te brengen, de eerstgenoemde voornemens ook gehaald kunnen worden. Gezonder eten lukt namelijk ook beter als je samen eet. Recent onderzoek van de Universiteit van Leeds toonde aan dat kinderen meer groenten en fruit eten als zij dit regelmatig samen met hun gezin doen. (Klik hier om naar een samenvatting van het onderzoek te gaan). Kinderen die altijd met hun ouders aan tafel eten, bleken meer groenten en fruit te eten, namelijk ongeveer 125 gram meer dan kinderen die nooit samen met hun ouders een maaltijd eten. Kinderen die af en toe met hun hele gezin aan tafel eten, gebruiken nog steeds ongeveer 95 gram groenten en fruit per dag meer dan kinderen die nooit samen met het gezin eten. Ook hielp het als de ouders de groenten en het fruit voor hun kinderen in stukjes sneden, dan werd er meer van gegeten. In het onderzoek werd gezien dat als  kinderen hun ouders groenten zagen eten, dat zij dat beter gingen eten. Goed voorbeeld doet volgen. Denk hierbij aan het na-aapje van van de Campagne ‘Geef jij ook jouw na-aapje het gezonde voorbeeld?’ van het Voedingscentrum. (meer hierover weten? klik dan hier).
Daarnaast, door de televisie vaker of eerder uit te zetten, en andere activiteiten te ondernemen (alleen of ook met het hele gezin) wordt de energieverbranding hoger en dat is ten gunste van een gezond gewicht. Je hoeft je hierbij geen waanzinnig sportieve plaatjes van gezinnen voor de geest te halen. Alleen al door geen televisie te kijken maar te gaan (voor)lezen, verbrand je al meer calorieën.
Het voornemen om gezonder te gaan eten, wordt ondersteund door veranderingen in de pakketten van de ziektekostenverzekeraars. Dieetadvisering is sinds 1 januari 2013 weer terug in de basisverzekering. Dit betekent dat iedereen recht heeft op 3 uur dieetbehandeling. Als je daarnaast nog een aanvullende verzekering hebt, dan krijg je mogelijk nog meer behandeluren door de verzekeraar vergoed.