donderdag 10 januari 2013

Superfood

Gisterenochtend kwam ik thuis na het sporten en ik ging met koffie en een schaaltje havermout aan tafel zitten om de krant te lezen. In de Volkskrant stond een reeks artikelen over superfoods. Eten dat ons gezonder maakt, waar we langer door kunnen leven en waar we ook nog eens een tikje slanker van kunnen worden. Kortom, een nieuw soort diëten.

In het artikel werden 3 nieuwe diëten besproken, die allemaal hun eigen richtlijnen hadden om ultieme gezondheid en verlengde levensduur te bereiken. Deze richtlijnen bleken zo ongeveer lijnrecht op elkaar te staan. Wat in het ene dieet een absolute must was, werd in het andere dieet als grote boosdoener gezien. Werd ik er vooralsnog blij van dat ik aan de havermout zat terwijl ik las over De Voedselzandloper waarin havermout de hemel in werd geprezen, kwam ik daarna aan bij het tweede dieet OERsterk, waarin staat dat granen (dus ook haver) en koemelk gemeden dient te worden. Als derde werd het nieuwe boek van Ivan Wolffers besproken, aan de hand van een interview. Hij vertelt dat gezond eten en lang leven vooral te maken hebben met gematigdheid. Mensen moeten minder eten. Zo worden ze gezonder en leven ze langer.

Ik hang het meest de theorie aan van Wolffers. Wat hij zegt, heeft duidelijk een punt. Minder eten. Natuurlijk vooral van de ongezonde produkten: koek, snoep, chocolade, gebak, fastfood, gefrituurd eten, vetrijk eten en suikerrijke dranken. Deze boodschap geven we al zo lang mee op het dieetspreekuur. Daarnaast zijn er ook al jaren allemaal spannende, innovatieve, resultaatgerichte diëten die al dan niet een hype worden (denk aan Montignac, Sonja Bakker, South Beach dieet, …. noem maar op). Toch heeft bijna de helft van alle volwassen Nederlanders, te weten 48% overgewicht.

Sinds 1980 is het aantal mensen met overgewicht in Nederland letterlijk verdubbeld. Aan het begin van een nieuw jaar willen mensen vaak een nieuwe start maken. Goede voornemens, de neus weer richting het voorjaar, maakt dat mensen toch weer een afvalpoging willen doen, een dieet willen volgen om af te vallen. Als er al zoveel diëten bestaan, en tóch worden mensen steeds zwaarder en zwaarder, zou je zeggen dat we daar wel een les uit zouden kunnen trekken. Diëten om af te slanken werken niet. Althans, niet op lange termijn.

En als we die nieuwe diëten nu dan niet willen volgen om af te vallen maar om gezonder en langer te leven? Over het langer leven zegt Ivan Wolffers: ‘al ruim 130 jaar worden we elk jaar ouder en de gemiddelde levensverwachting zal nog wel een tijdje doorstijgen [..]. We leven ook steeds ongezonder en worden daarmee ongezonder, tegelijk zijn we steeds beter in staat met allerlei chronische aandoeningen om te gaan’.

Terug naar mijn werk en het praktisch toepassen van het uitbrengen van de boodschap om gezonder eten. Het is op het dieetspreekuur al zo moeilijk om dat over te brengen, om mensen te ondersteunen in gedragsverandering. En kijkend naar wat mensen eten, hoeveel mensen eten, wanneer en met welke redenen, dan denk ik een simpele, eenduidige boodschap ons veel meer oplevert in de strijd tegen overgewicht dan al deze nieuwe diëten die elkaar zo tegenspreken.