donderdag 7 februari 2013

Fabels

Op de website van Het Voedingscentrum lees ik dat zij een onderzoek hebben gedaan naar Feiten en Fabels: wat weten consumenten over gezondheid en gewicht? Interessant, want dit zijn dagelijks gespreksonderwerpen op het spreekuur. Eten is iets heel gewoons, we doen het dagelijks meerdere keren. En omdat iedereen eet, heeft iedereen wel een mening over eten, en ook over gezondheid en afvallen. Doordat mensen vaak verschillende diëten volgen of hierover lezen, en doordat er steeds meer op internet te lezen is (of deze informatie op het internet nu waar is of niet waar, is afhankelijk van de website en zijn bronnen), is er grotere kennis over gezondheid, gewicht en voeding. Maar op het spreekuur merken we dat het ook kan leiden tot heel veel vragen, onduidelijkheid en verwarring. Want wat is nu de waarheid?

Het voedingscentrum heeft 1000 mensen een online vragenlijst laten invullen. Er zijn aan mensen 10 stellingen over gewicht of over gezondheid voorgelegd en daarnaast vragen en stellingen over gedrag, kennis en houding met betrekking tot voeding en gezondheid.

Ik vond het leuk om te lezen dat vragen die ik vaak krijg, ook terug kwamen in het onderzoek. Veel mensen op het spreekuur vragen mij of zij afvallen door het drinken van water. De beleving is dat men afvalt door het drinken van grote hoeveelheden water. Ook in dit onderzoek kwam dit naar voren: 63 % van de deelnemers aan het onderzoek dacht dat. Afvallen heeft niets te maken met water drinken. Je valt af als je minder energie (calorieën) eet dan je lichaam nodig heeft. Op het spreekuur krijg ik vaak de volgende vraag: dat water een vol gevoel geeft en dat je daardoor minder zou eten, wat uiteindelijk leidt tot gewichtsafname. Ook dit klopt niet. Onze maag heeft als functie om het eten te mengen met spijsverteringssappen en het eten al deels te verteren doordat het in de darm terecht komt. Doordat water geen voedingsstoffen bevat, hoeft het niet lang in de maag te blijven. Het neemt daarom de korte route door de maag naar de darmen toe. Doordat het niet lang in de maag blijft, heeft het ook niet de functie van maagvulling.

Een tweede vraag in het onderzoek waar veel twijfel over was onder de deelnemers en die voor mij ook weer heel herkenbaar is, was de stelling dat je afvalt door in plaats van 3x per dag, 6x per dag te eten. En ook dat is een fabel. Want weer is het antwoord dat je alleen afvalt als je in totaal minder energie (calorieën) eet dan je lichaam nodig heeft. Of je de totale hoeveelheid energie nu in 3x of in 6x binnen krijgt op een dag, maakt geen verschil. Maar ik begrijp wel heel goed dat mensen niet goed weten of de stelling klopte of niet. Want veel mensen die bij mij op het spreekuur komen (en een derde van de deelnemers aan het onderzoek) hebben al vaker diëten gevolgd om af te vallen. Die diëten hebben vaak meerdere eetmomenten op een dag.


Mocht je het ook leuk en leerzaam vinden om meer te lezen over de fabels en feiten die te maken hebben met gezondheid en gewicht, klik dan hier om het rapport over het onderzoek van Het Voedingscentrum te lezen. Daarnaast zijn de boeken 'Wat is nu gezond?' van Martijn Katan en 'The Truth about Food' van Jill Fullerton-Smith makkelijk leesbaar en informatief als het gaat om fabels en feiten rondom voeding.