donderdag 28 maart 2013

Samenwerken

Vorige week was ik op een bijeenkomst die was georganiseerd voor huisartsen en praktijkondersteuners die op dit moment nog aan een pilotproject deelnemen van een zorgketen gericht op de behandeling van hart- en vaatziekten. Het thema van de bijeenkomst was samenwerken. In dat kader verzorgde ik samen met 2 praktijkondersteuners en een fysiotherapeut een workshop over de behandeling van hart- en vaatziekten. Waarom en ook hoe we dat het beste samen kunnen doen.
Getallen die ik lees van de Nederlandse Hartstichting vertellen dat in 2009 in Nederland  18.663 mannen en 20.979 vrouwen overleden aan een hart- en vaatziekte. Dit betekent dat gemiddeld 51 mannen en 57 vrouwen per dag aan hart- en vaatziekten overlijden. Het aandeel van de hart- en vaatziekten in de totale sterfte was daarmee 29% voor mannen en 30% voor vrouwen.

Omdat voeding invloed heeft op risicofactoren voor hart- en vaatziekten (overgewicht, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte en diabetes mellitus), kan het ook een sleutel zijn tot het beperken van het risico. Interessant om te lezen is dat Het PreventieKompas 23 screeningsvragen over voeding bevat die zijn opgesteld in samenwerking met de Diëtisten Coöperatie Nederland. Deze vragen zijn gebaseerd op de
Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. In een studie is gebruik gemaakt van de vragen waarmee werd vastgesteld of er sprake was van
1.    voldoende inname van fruit (tenminste twee stuks per dag)
2.    voldoende inname van groente (tenminste drie opscheplepels 150 gram per dag)
3.    voldoende inname van calcium (tenminste 640 mg per dag)
4.    optimale vezelconsumptie (tenminste 25 gram per dag)
5.    gezonde vetconsumptie (totale vetzuren minder dan 42 energieprocent).

Bijna 7400 mensen hebben de screeningsvragen beantwoord. Van hen voldeed slechts 2%  aan al deze vijf aspecten aan de voedingsnormen, en 30% voldeed op drie of vier aspecten. Door 38% werd op minder dan twee aspecten voldaan aan de normen. Als je dat tot je door laat dringen, is dat wel een treurig resultaat. Uit het onderzoek bleek dat over het algemeen werd het beste voldaan aan de normen met betrekking tot graanvezels, en het slechtste aan de normen met betrekking tot fruitinname.

Een ander interessant gegeven waarvan ik alleen de Amerikaanse getallen ken, is de ideale cardiovasculaire gezondheid. Deze omvat 7 kenmerken, te weten:
Goed totaal cholesterolgehalte
Goede bloeddruk
Geen diabetes
Gezond lichaamsgewicht
Niet roken
Voldoende beweging
Gezond eten
In Amerika voldoet nog niet 1% van de totale bevolking aan al deze 7 criteria. Schokkend.

Maar als we kijken naar al die 7 kenmerken, dan is ook daar weer een mooie kans tot samenwerken. Want om deze kenmerken op een zo’n gunstig mogelijke manier te beïnvloeden, is de kracht van elke expertise nodig: de praktijkondersteuner, de fysiotherapeut en de diëtist. Ieder kan zijn vakgebied zo optimaal mogelijk inzetten als het wordt gedeeld met elkaar. Om ook weer af te sluiten met ons motto van die scholingsavond: samen werken aan samenwerken.