donderdag 1 augustus 2013

American Pancakes


Op vakantie in het buitenland is het leuk en lekker om ook het lokale voedsel  van het land of de streek te eten. In Frankrijk stokbroodjes met diverse kazen en de hemelse zoetheid van de macarons, in Italië pasta en de overheerlijkste soorten mozarella. In mijn zomervakanties in de Verenigde Staten vind ik het heerlijk om de dag te beginnen met Pancakes. Niet alleen omdat ik er zo dol op ben, schrijf ik dat met een hoofdletter, maar ook om aan te geven dat het in Amerika een soort basisvoedsel is (wie eet het niet?!) en ook omdat het nogal een stevige start van de dag is (lees: calorierijk).
In alle ontbijtrestaurants is het mogelijk om pancakes te bestellen. Meestal krijg je er dan 3, geserveerd met maple sirup. American pancakes zijn heel anders van structuur dan de Hollandse pannenkoek. De pancake is dik, enigszins gerezen en heeft een soort sponsstructuur. De siroop die je erover giet is heel dun en wordt door de pancake opgezogen. Het formaat van de pancakes verschilt per restaurant.
De pancakes kunnen op zichzelf als gerecht worden besteld, en het is ook mogelijk om er een bijgerecht bij te nemen. Dit kan vers fruit zijn, maar ook worstjes of bacon worden vaak erbij besteld. Daarnaast kunnen de pancakes ook zelf als bijgerecht dienen. Amerikanen bestellen dan gebakken eieren, worstjes of bacon,  gebakken aardappelen en toast en daarbij dan nog pancakes.
Je kunt je inmiddels voorstellen dat het voor mij niet alleen heerlijk is om de pancakes te eten, maar ook redelijk vermakelijk om rond me heen te kijken naar bestellingen en eetgewoonten van de andere gasten in het restaurant. Een soort spelletje wat wij wel spelen is raden wie het allemaal kan opeten wat hij/zij besteld heeft en wie de helft laat liggen of met een doggy bag (heel normaal in Amerika) naar huis gaat.
Inmiddels is het een traditie geworden om 1x in de vakantie te gaan ontbijten bij IHOP. Dit is een grote keten waar je de hele dag kunt eten, maar die met name gericht is op ontbijt en pancakes. De afkorting IHOP staat voor International House Of Pancakes. Daar sloeg ik afgelopen keer het menu open en daar zag ik in een hoekje van het menu een lijstje met tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontbijt minder dan 600 (!) calorieën bevat. Even voor de duidelijkheid: een gezond ontbijt bevat zo’n 250-350 calorieën. De tips die ze gaven kun je zien op de foto. Het gaat er dus vooral om de extra’s (boter, room, volle melk, siroop) weg te laten.

Daarnaast zie je een foto van hoe je de pancakes allemaal kunt bestellen (dit zijn alleen nog maar de zoete varianten en dit is alleen nog maar de ontbijtkaart). Dit restaurant heet niet voor niets IHOP. Je ziet dat het vrijwel onmogelijk is om hier een gerecht te bestellen dat minder dan 600 calorieën bevat. Misschien, als je dit écht belangrijk vindt, dat je dan niet dáár moet gaan eten. Want dit is niet het soort restaurant waar mensen naar toe gaan voor een basic pancake.
Troost voor de toerist die niet zo rond als een pancake terug naar huis wil (ik!): je hebt de hele dag geen zin meer in eten.  Lunch en tussendoortjes kunnen makkelijk worden afgeslagen en je kunt met zo’n stevig ontbijt volop gaan fietsen, hiken, steden verkennen en dan pas weer ’s avonds wat gaan eten.