donderdag 28 november 2013

Decembermaand = eetmaand?


Sinterklaas is in het land. Al maanden ligt het Sinterklaas snoepgoed tentoongespreid in de winkels. Tot grote ergernis van veel cliƫnten op mijn spreekuur. Ze vinden dat het hen extra moeilijk wordt gemaakt als de lekkernijen overal opduiken en ook al zo ver voordat de goedheiligman in het land is. Ze kunnen het niet nalaten het te kopen.
Ik probeer hen uit te leggen dat het altijd een eigen keus is om iets wel of niet te kopen, ook al leggen winkeliers het in de winkels. Door toe te geven aan de verleiding en het wel te kopen, zijn mensen in feite het Sinterklaasfeest al maanden aan het vieren (met eten, niet met cadeautjes) in plaats van de dagen rond 5 december. En daarmee haal je toch ook een beetje het speciale en het seizoensgebonden eraf. Dat is jammer.
Ik trek het ook nog een beetje verder tijdens de gesprekken op het spreekuur. Het hele jaar rond zijn er namelijk verleidingen. Als we dat jaar samen doorlopen dan ziet dat er zo uit: in januari en februari is er de chocolade rondom Valentijnsdag, daarna volgen in rap tempo de paaseitjes in februari (terwijl Pasen in april valt), daarna komen er allerlei feestdagen zoals Koninginnedag, de meivakantie en Hemelvaart-Pinksteren waarin veel (school)vakanties zijn met allerlei extra’s. Dan in de zomer gaan mensen op vakantie (‘dan wil ik echt even niet aan dieet denken’) en als het lekker weer is moet een ijsje wel kunnen toch?
Vanaf eind augustus ligt het Sinterklaas snoep dus in de winkels, in rap tempo gevolgd door de kerstkransjes en dergelijke. Natuurlijk zijn er hele jaar door verjaardagen, feestjes, etentjes, borrels, uitjes en allerhande aan gezellige dingen waarbij eten en drinken niet mag ontbreken. Ik heb soms mensen op het spreekuur die ik half september zie na hun zomervakantie en die tegen mij zeggen: ‘nog even en dan zijn de feestdagen er weer’ (ik verzin dit niet).
Je begrijpt het al: het leven is een grote verleiding op zich. Dagelijks maak je keuzes en dat doe je zelf. Door na te denken over deze keuzes neem je verantwoordelijkheid. Door te realiseren dat er veel voedsel onbewust wordt gegeten. En uit gewoonte, en door nadrukkelijke aanwezigheid: het is er, dus het kan gegeten worden. Maar als je je afvraagt of je het echt lekker vindt, of je het echt nodig hebt, of je dit echt wilt kiezen, dan kan het antwoord regelmatig nee zijn. Of in een kleinere hoeveelheid. Want ook portiegrootte kun je zelf in de hand hebben. Deze regels voor het hebben, handhaven of verkrijgen van een gezond gewicht kun je het hele jaar toepassen.
Ook rond de feestdagen kun je deze keuzes maken. Want van een paar dagen rond Sinterklaas of op 2 Kerstdagen wat extra’s eten gebeurt er echt niets. Maar van wekenlang Sinterklaas snoepgoed eten en 2 weken rond de kerstdagen extra’s eten, daar ga je wat van terugzien: op de weegschaal, aan bloedglucosewaarden als je diabetes hebt, aan cholesterolwaarden… noem maar op.