donderdag 3 september 2015

Armoede

Ik lees een Amerikaans artikel over 10 manieren die obesitas bevorderen in de Verenigde Staten. Ze hebben allemaal te maken met leefstijl. En dan met name punten die spelen rondom de bevolking, die zij niet zelf hebben bepaald of direct in de hand hebben. De 10 punten zijn:
1.       Toenemende armoede
2.       Voedselwoestijnen (goede gezonde voeding is er slecht verkrijgbaar, het is daardoor niet de voor de hand liggende keuze)
3.       Alomtegenwoordigheid van bewerkt voedsel (calorierijk en met veel toevoegingen en zout)
4.       Onvoldoende gelegenheid om te bewegen of sporten
5.       Non-stop stress
6.       Slechte verhouding tussen werktijd en vrije tijd (hoge werkdruk, veeleisend werk)
7.       Te weinig algemene gezondheidszorg
8.       Werkloosheid
9.       Te weinig slaap
10.   Grote lobby voor fastfood 
Tijdens het lezen van het artikel realiseer ik me dat ik dit deels herken. Weliswaar op een ander niveau en op een andere manier maar toch. Nederland en Amerika zijn zo verschillend als het gaat om demografie en geografie en ook als het gaat om hoe gezondheidszorg en preventie zijn geregeld.

Obesitas komt het meest voor onder mensen  die bovenstaande criteria om zich heen hebben. Ook speelt eenzaamheid, sociale betrokkenheid, gezinssituatie, gemeenschapszin en voorbeeldgedrag een rol.

In Utrecht heeft de gemeente in 2014 een Factsheet Overgewicht gemaakt.  Als je kijkt naar hoe overgewicht over de stad en de wijken is verdeeld, dan zie je daar bovenstaande punten heel goed in terugkomen. Overgewicht en obesitas bij volwassenen én kinderen komen het meest voor in de wijken waar mensen wonen met een lage sociaal economisch status, met schulden, met slechte woningen, met veel werkloosheid, laag opleidingsniveau. Deze mensen voldoen aan de toenemende armoede, het veel aanwezig zijn van bewerkt eten en fastfood, mensen hebben zorgen over schulden, woonsituatie, werkloosheid.

In Utrecht heeft bijna vier op de tien volwassen inwoners overgewicht (38%, Utrechtse Gezondheidspeiling 2012), in enkele Utrechtse wijken is dit zelfs ongeveer de helft.
In de Utrechtse Factsheet is ook etniciteit meegenomen. Uitleg hiervoor is dat onder allochtone groepen overgewicht vaker voorkomt dan onder de autochtone groep. Vooral is er een hoog percentage Turkse (30%)  en Marokkaanse (23%)Utrechtse kinderen met overgewicht als dit wordt vergeleken met  de autochtone kinderen (6% ).
Van de mensen met een laag opleidingsniveau heeft 22% overgewicht tegenover 5% van de mensen met een hoog opleidingsniveau.

Mijn collega’s en ik hebben allemaal onze eigen vaste spreekuren in de stad. Maar in de vakantieperiodes vervangen we elkaar als we vakantie hebben. Zo deed ik het spreekuur van 2 van mijn collega’s in Zuilen / Ondiep. Natuurlijk ken ik de stad en de wijken en weet ik wel zo’n beetje wat ik kan verwachten op welke werkplek. Maar toch was het wel weer eens goed om in deze wijken spreekuur te doen. Verslavingsproblematiek, afhankelijkheid van de voedselbank, volledig ontbreken van ziekte inzicht, het waren allemaal thema’s die de revu passeerden. Ik heb dat op mijn spreekuren soms ook wel, maar nu was het continu.

Deze diversiteit van mensen en hun (opeenstapeling van ) (gezondheids)problemen blijft mij prikkelen, inspireren en motiveren om mijn werk leuk te vinden én goed te doen. Obesitas  afdoen met ‘gewoon afvallen’ is de plank volledig misslaan.
 
******************************************
Vind je mijn blog leuk om te lezen? Deel het dan op Social Media met vrienden en collega's.