donderdag 20 augustus 2015

Zomer

‘In de zomer kan ik makkelijker afvallen dan in de winter. Ik eet dan meer salades.’ Ik hoor het vaak op het spreekuur, dat mensen hun vermogen tot gewichtsverlies relateren aan de seizoenen. Ik merk het zelf eerlijk gezegd niet zo, dat mijn cliënten succesvoller zijn in de zomer dan in de winter. Maar wat is de theorie erachter?


In De Volkskrant lees ik een artikel waarin wordt uitgelegd door wetenschappers van de Universiteit Maastricht hoe het komt dat we inderdaad in de zomer wat minder eten. Doordat de temperatuur om ons heen hoger is, wordt ook onze lichaamstemperatuur iets hoger. Dan wil ons lichaam ons gaan koelen. Dat doet het door minder te eten. Onze energiebehoefte wordt dus lager als onze omgevingstemperatuur stijgt. Dat is ongeveer 10% minder. En in het onderzoek werd gezien dat mensen 20% minder aten, vandaar het makkelijker afvallen.



Ook in Spanje werd in 2002 met een onderzoek aangetoond dat er minder werd gegeten in de zomer.  Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC in Rotterdam geeft aan dat het seizoensgebonden verschil in voedselinname ook wordt gestuurd door hormonen. Zij denkt dat serotonine voor een verminderd gevoel van verzadiging kan zorgen in de winter.
Maar waarom zie ik dat op het spreekuur dan niet? Dat iedereen het opeens in de zomermaanden geweldig goed doet met afvallen? Denk hierbij aan alle andere manieren die wij zoeken om af te koelen: frisdranken, limonade, vruchtensappen, bier, rosé, bubbels, wijn. Dit zijn allemaal dranken die veel meer worden gebruikt bij zomers warm weer. En ze zijn allemaal heel calorierijk. En zit je eenmaal lekker aan een biertje of wijntje, dan zijn er ook al gauw nootjes, stokbrood, kaasjes, bitterballen en dergelijke bij.
Ook hoor ik vaak dat mensen het ‘te warm vinden om te koken’. Er worden dan makkelijke en snelle (afhaal)maaltijden, meer (stok)broodmaaltijden gegeten. Ook niet zo calorie arm allemaal.
En dan is er ijs. In Nederland zijn we steeds meer ijs gaan eten. NOS had in het begin van de zomer een nieuwsbericht waarin verteld werd dat in de afgelopen tien jaar de consumptie gestegen is van zo'n 6,5 naar 8 liter per persoon. Er zijn meer ijssalons en meer zaken waar softijs wordt verkocht. In de ijssalons wordt het ijs steeds beter, met goede ingrediënten en ambachtelijk gemaakt. Dat trekt klandizie. Ik zie het in de zomer zelf: ik woon dichtbij ijssalon Roberto Gelato (een begrip in Utrecht!) waar de rijen dagelijks voor de deur staan.
Als laatste wil ik nog de barbecue noemen. Mensen gaan in de zomer massaal barbecueën. Daarbij wordt veel vlees (of vis) gegeten. En wijn of bier gedronken. En barbecueën duurt relatief lang. Tijdens het wachten op het volgende stuk vlees wordt er daardoor ook veel stokbrood en sausjes gegeten.
Nee, dat ‘makkelijke afvallen’ in de zomer zie ik niet zo. Maar ik kan mijn cliënten wel een beetje helpen en sturen op bovenstaande punten. Dan valt de schade nog een beetje mee.
**************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze op Social Media met vrienden en collega's!