donderdag 24 maart 2016

Schijf van Vijf


Deze week is de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Maar liefst 92% van de Nederlanders kent de Schijf van Vijf bij naam. Hij bestaat al sinds 1953 en is in de loop van de jaren steeds aangepast aan vernieuwende wetenschappelijke inzichten, om Nederlanders een zo goed mogelijk voedingsadvies te kunnen geven, passend binnen het tijdsbeeld waarin we leven. Kortom, een voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad, berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de raad van diverse experts.

Er zijn in de afgelopen jaren veel verschillende geluiden gehoord over de Schijf van Vijf. Dat de adviezen ouderwets zijn, niet passend zijn in deze tijd. Dat is ook de reden voor de update. In de Schijf van Vijf zijn alleen voedingsmiddelen opgenomen die gezondheidswinst opleveren. Want het is een hulpmiddel voor de algemene bevolking om gezond te kiezen en te eten. Een vergissing van mensen kan zijn het te letterlijk te nemen en dan vinden ze dat het niet bij hen past. Maar dan vergeten ze dat de Schijf van Vijf  geen specifiek en persoonlijk advies is. Daarvoor moet je nog steeds bij de diëtist zijn.

Ook staan er in de Schijf van Vijf geen trends, zoals geen koolhydraten eten, zuivel schrappen en koken in kokosvet. Sociale media staan vol met tips and tricks voor een gezonder leven. Maar die zijn niet altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En daarbij zijn ze niet gezond of toepasbaar voor de algemene bevolking. De wetenschappers achter de Schijf van Vijf leggen het zelf zo uit: “Sommige nieuwe bevindingen zullen uiteindelijk hun weg vinden naar de Schijf van Vijf, wanneer ze algemeen aanvaard zijn. Anderen raken achterhaald of blijken toch niet zo gezond en verdwijnen naar de achtergrond. Wie eet volgens onze adviezen is verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat op het moment beschikbaar is."

Ik lees dat er een vuistregel is voor producten die niet in de Schijf van Vijf zijn opgenomen. Kies niet vaker dan 3-5x per dag iets kleins buiten de Schijf van Vijf en hooguit 3x per week iets groters. Denk bij iets kleins  bijvoorbeeld aan een alledaags koekje, een waterijsje, honing in de thee, tomatenketchup en zoet broodbeleg. Iets groots is bijvoorbeeld een croissantje, een gebakje, chips, frisdrank.

Dit vind ik handige richtlijnen die ik goed kan toepassen op mijn spreekuur. Het is soms lastig uit te leggen als mensen aan mij vragen hoe vaak mag ik pizza of patat eten? Of koek, chips, chocolade? En dan nog zullen adviezen die ik geef heel persoonlijk zijn en afgestemd op de (chronische) ziekte, persoonlijke omstandigheden en uitgangssituatie van mijn cliënt. Van een algemeen voedingsadvies vertaal ik het dan naar een persoonlijk dieetadvies.

Wil je de richtlijnen van de Schijf van Vijf in een notendop? Kijk dan hier.