donderdag 3 november 2016

Pillen


Zijn er dan echt geen pillen om af te vallen? Die vraag krijg ik best vaak op het spreekuur. Mensen blijven toch altijd op zoek naar een snelle en makkelijke manier om af te vallen. En dat bedoel ik niet negatief: vaak zijn het óók de mensen die al van alles hebben geprobeerd en zo langzamerhand moedeloos worden. Of de eindeloze jojo-ers, die elk crashdieet proberen, een tijdje volhouden en daarna weer aankomen. Vaak méér dan wat ze afgevallen zijn.

En hoe zit dat nou, met die pillen? Bestaan er écht geen pillen die werken? Toegegeven, ze zijn er wel. Het zijn vaak pillen die deels de opname van vet in de darm remmen waardoor je een deel van het geconsumeerde vet weer verliest met de ontlasting. Bij zulke pillen wordt dan ook een gezonde voeding geadviseerd. Anders krijg je (vet)diarree en dat is ook geen pretje. Tja en dan is niet meer zo duidelijk waardoor mensen afvallen: de  pillen of het gezonder eetpatroon. Studies die daarnaar gedaan zijn, laten op lange termijn weinig verschil zien tussen de groep die alleen gezonder ging eten en de groep die naast gezonde voeding ook de pillen nam.

Als diëtist vind ik dat je ernstig tekort doet aan de chronische ziekte obesitas als je denkt dat pillen dit kunnen oplossen. Obesitas geeft een verhoogd risico op aandoeningen die vooral de levensverwachting beïnvloeden, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en ziekten die vooral de kwaliteit van leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld gewrichtsklachten en slaapapneu (herhaaldelijk stoppen met ademen tijdens de slaap). Mensen met obesitas hebben ook een groter risico op kanker en galstenen, kans op een spontane zwangerschap is kleiner. Ook blijken zwangerschap en bevalling vaker gepaard te gaan met complicaties. Ook zijn er aanwijzingen dat mensen met obesitas een verminderde kwaliteit van leven hebben, vaker arbeidsongeschikt zijn en frequenter hun werk verzuimen. Obesitas gaat samen met een verlies aan levensverwachting van naar schatting zes tot zeven jaar.

Obesitas, ernstig overgewicht, kent vele oorzaken. En meestal is het er niet eentje, maar zijn er meerdere oorzaken bij het ontstaan en behoud van obesitas. Een multifactorieel ziektebeeld, wordt het dan genoemd: veel factoren spelen een rol. Daarbij heeft de helft van alle volwassenen in Nederland overgewicht. Dan zou het toch raar zijn als 1 pilletje dat kan oplossen?! Bij een ziekte als kanker vinden we het heel normaal dat er heel veel manieren zijn om de ziekte te behandelen. Er zijn heel veel verschillende soorten medicijnen, er is bestraling, er is chemo die in vele vormen komt. De duur van de behandeling en het aantal behandelingen verschilt per persoon. Ook wordt de behandeling en de effectiviteit ervan regelmatig gecontroleerd en geëvalueerd. Mensen krijgen scans, echo’s, röntgenfoto’s. Ook zijn er vele behandelaars betrokken bij de patiënt: huisarts, specialist, oncoloog, radioloog, verpleegkundigen. Hierbij zetten we geen vraagtekens.

Ik vraag me vaak af waarom door zoveel mensen gedacht wordt dat de behandeling van obesitas heel simpel is. Nee hoor, met 1 pilletje komen we er echt niet.