donderdag 17 november 2016

Lekker duurzaam


Ik krijg een pakje toegestuurd van De Postcode Loterij in het kader van hun actie samen met Albert Heijn: Doe maar lekker duurzaam. Er zit een cadeaukaart in ter waarden van 12,50 om duurzame producten mee te kopen in de Albert Heijn. Wat is duurzaam precies en waarom deze actie? De Postcode Loterij omschrijft het zo: ‘op een laagdrempelige manier ervaren dat duurzaam eten niet alleen ontzettend lekker is, maar ook nog een goed gevoel geeft. Want bij duurzame productie wordt gestreefd naar een zo’n laag mogelijke impact op mens, dier en milieu. Door bewuster te kiezen kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een betere wereld.’

In het pakje zit ook een kruidenmix van Knorr om Spaghetti Bolognese mee te maken. Op de verpakking staan teksten: ‘Vol met natuurlijke ingrediënten’ en ‘Doe maar lekker Duurzaam’. Het plaatje ziet er mooi uit. En er staat ook op dat het voor 3-4 personen is. En ook: ‘Zelf toevoegen: 200 gram biologisch gehakt, 250 gram biologische spaghetti, eventueel courgette of paprika’. Vooral die laatste 4 woorden zijn mij natuurlijk een doorn in het oog. De fabrikant heeft zo zijn best gedaan het gezond, natuurlijk en lekker te laten ogen (op het plaatje staan alle kruiden genoemd die erin zitten en die ook in pasta bolognese horen, zoals knoflook, basilicum, rozemarijn tomaat, tijm, peper, oregano), maar groente toevoegen aan deze kruidenmix als optioneel wordt genoemd. Aj.
Draai ik de verpakking om en dan zie ik bij de ingrediënten in dit zakje van 43 gram: 62% groente, waarvan tomatenpoeder 32%, suiker, zeezout, aardappelzetmeel, specerijen. Bedenk dat de volgorde waarin de ingrediënten worden opgesomd iets zegt over hoeveel er van iets in zit. De voedingsstof die als eerste wordt genoemd, daarvan zit het meeste in dat product. Dat er na groente suiker en vervolgens zout staat, is geen aanrader.
Nou is duurzaam niet een andere term voor gezond, maar vaak wordt wel die suggestie gewekt. Op het zakje kruidenmix staat dat het duurzaam is omdat ‘er bewust en minimaal gebruik is gemaakt van water en energie.’
Eenmaal aan het winkelen met mijn kaart, zoek ik naar producten die ik lekker vind en graag gebruik die ik nu kan aanschaffen met mijn cadeaukaart. Ik koop thee, volkoren pasta, biologische 5-granen, biologische eieren, potjes linzen en bonen. Ik zie het logo ook op doosjes oploskoffie staan. Allemaal met veel suiker erin, en met veel afval: een doosje met 8 losse zakjes koffiepoeder erin. Veel bewerkte producten, die vaak zout- of suikerrijk zijn (cup-a-soup, rookworst, kant en klare producten, kruidenmixen en sauzen).
Deze actie zet misschien aan tot denken over milieu en dierenwelzijn, maar ik vind de lage impact van de voedselkeuzes op de mens wel discutabel. En ik denk dat veel mensen het verwarren met gezonde keuzes. . Hoe simpel is het om de genoemde kruiden allemaal los te kopen, een kilo tomaten, wortelen, uien te bakken in wat olijfolie en dán nog courgette of paprika, volkoren pasta, gehakt en een snuf zout toe te voegen? Dan zou het duurzaam zijn als het dichtbij huis geproduceerd is.