donderdag 26 januari 2017

Katten op dieet


Mensen die mij kennen en iedereen die mijn blogs met regelmaat leest, weet dat ik een kat heb. Die overgewicht heeft. En dat zijn naam Harvey is. Over een paar maanden wordt hij 18 jaar, en sinds lange tijd verzucht de dierenarts als we voor de jaarlijkse vaccinaties bij hem komen dat Harvey wel aan de zware kant is met zijn 5.3 kg. Dat leidde al eerder tot ongemakkelijke gesprekken.

 

In The New York Times lees ik een artikel over wat er gebeurt als je een kat op dieet zet. Veel mensen die een kat hebben, zijn bang dat hun kat veel te lijden heeft onder een dieet en dat het hun (aanhankelijke) gedrag zal veranderen. Dat ze boos, chagrijnig of depressief ervan zouden worden. Maar in het artikel werd juist beschreven dat de katten op dieet juist aanhankelijker werden, vooral na etenstijd.

 

In de dierenartsenpraktijken is men al verbaasd als er een kat binnenkomt met een gezond gewicht, lees ik. Onze huisdieren maken ook een overgewicht en obesitas epidemie door. De oorzaken van het overgewicht bij onze huisdieren zijn divers. Een ervan is dat wij mensen graag onze liefde aan ons huisdier tonen met eten. En onze huisdieren maken daar graag gebruik van. Zij gaan dus steeds meer lief, affectief en schattig gedrag vertonen zodat ze vaker iets lekkers krijgen. Ik lees de zin: “honden hebben eigenaren, katten hebben personeel”. En welk personeel wil het zijn meester niet naar de zin maken?!

 

En andere oorzaak is dat wij mensen onze kat niet altijd goed begrijpen. Als onze katten veel kopjes geven, steeds rond onze voeten lopen, dan denken wij vaak dat ze vragen om eten of een kattensnoepje. Maar meestal wil de kat dan gewoon aandacht en lekker geaaid worden of spelen met ons. Een ander voorbeeld daarvan, wat niet nu in het artikel staat maar wat wij zelf ondervonden is een zeurplekje. Een plaats waar je kat altijd gaat zitten miauwen als hij eten wil en krijgt. Maar dat plaatsje, bij ons in huis zeurkrukje, bleek ook een manier en plek te zijn om aandacht te vragen.

 

Wat ook een rol speelt is verveling. Als je niets te doen hebt dan van de ene maaltijd naar de andere leven, dan wil de kat ook alleen maar méér eten. Juist door de kat spelletjes te laten doen, bezig te houden of zelfs te trainen, houd je hem actief en afgeleid.

 

Het goede nieuws voor kattenliefhebbers is dat als je ze op dieet zet, de katten afvielen. Ze gingen wel harder miauwen en piepen om eten rond etenstijd, maar de tijd dat ze zeurden, werd niet langer. Het begon niet al een uur eerder dan normaal. En na het eten waren ze dus juist heel lief en aanhankelijk. Voor de katten was het fijn om weer een goed gewicht te bereiken: ze konden weer beter springen (op bed, op tafel, op de schutting in de tuin), en beter onder dingen door rennen (onder het bed, achter kasten, in kleine ruimtes).