donderdag 12 oktober 2017

Late night craving


Kom je aan als je na 20.00 uur eet? Die vraag krijg ik heel vaak op het spreekuur. Op deze vraag kan ik niet zomaar een ja of nee antwoord geven. Wel kan ik je iets uitleggen over hoe het werkt. Wanneer kom je aan als je toegeeft aan een late night craving en wanneer niet?
1 Eten verteert niet na 20.00 uur?

Onze biologische klok zorgt ervoor dat wij een heel duidelijk ritme hebben van dag en nacht. Onze dag heeft een begin en een einde. Maar veel processen in ons lichaam hebben dat niet, die gaan gewoon 24 uur per dag door. Denk aan de werking van onder andere hart, nieren, lever, die zijn volcontinu aan het werk. Ook onze spijsvertering, maag en darmen blijven hun functie vervullen. Eten dat niet verteerd wordt na 20.00 uur? dat is een fabeltje. Ons lichaam wacht echt niet met verteren tot wij de volgende dag weer wakker zijn.

 
2 Hoe ziet je dag eruit?

De Schijf van Vijf biedt een leidraad bij gezonde voeding als het gaat om wat en hoeveel we elke dag moeten eten. Als je deze tool gebruikt, zie je welke hoeveelheden voor jou gelden. Dit noemen we basisvoeding. Hoe je die basisvoeding over de dag wilt verdelen, mag je helemaal zelf weten. Als je het fijn vindt om in de avond nog wat yoghurt, fruit, handje noten of een sneetje brood te eten, dan kan dat prima als je binnen de aanbevolen hoeveelheden van je dag blijft. Je komt dan niet aan.


3 Wat kies je en hoeveel?

Toegegeven, als je ’s avonds zin hebt om te eten, dan is het vaak niet dat appeltje waar je naar verlangt. Het is natuurlijk prima om af en toe wél lekker te gaan voor die M&M’s, die chips of toostjes. Realiseer je dat dit extraatjes zijn en dat deze heel calorierijk zijn. Het gaat aantikken op de rest van je dag! Bepaal een hoeveelheid, kies een bakje of schaaltje en ga niet gedachteloos door zitten eten. Zet de verpakking weg, buiten bereik en uit het zicht. Op deze manier kun je echt wel een of twee keer per week wat snoepen zonder aan te komen.


4 Waarom eet je?

Merk je dat het echt een gewoonte geworden is, dat eten in de avond? Ga je al automatisch naar je voorraadkast zodra je de tv aanzet, een avond Netflix in de planning hebt of als je klaar bent om op de bank te ploffen na een drukke dag? Dan is het slim om te bedenken wat de reden is dat je daarbij iets te eten nodig hebt. Heb je het verdiend? Mag je jezelf nu eindelijk verwennen na veel stress? Neem je overdag te weinig tijd om te eten? Of sla je bewust van alles af en zwicht je dan ’s avonds alsnog? Je kunt je afvragen of je jezelf hiermee echt een plezier doet of dat je meer hebt aan andere vormen van ontspannen en jezelf verwennen. Plan je dag anders (eventueel met hulp van een werkcoach) , neem voldoende rust en ga op tijd naar bed. Dat is op lange termijn veel meer een beloning.