donderdag 7 december 2017

Decemberkilo's


Decemberkilo’s

Zie je het ook al(weer) helemaal gebeuren dat je tijdens de decembermaand een paar kilo aankomt? En dat je dan meteen in januari weer moet gaan afvallen? Goede voornemens enzo? Dat hoeft niet. Tips om met een stabiel gewicht december door te komen.

 

Op de website van Het Voedingscentrum zie ik heel handige tips om decemberkilo’s te voorkomen. Ze hebben er zeven op een rijtje gezet. Het zijn echt fijne praktische adviezen, bekijk ze hier. Ook hebben ze fijne recepten voor kerst.

Op het spreekuur praat ik ook met cliënten over hoe decemberkilo’s voorkomen kunnen worden. Aan het lijstje van het Voedingscentrum wil ik er nog wel een paar toevoegen.Eet wat je hebt besteld

Als je uit gaat eten, dan kun je kiezen voor magere en gezonde gerechten. Daarover geeft het Voedingscentrum ook tips. Maar heel vaak komen er ook dingen op tafel die je niet hebt besteld. Ook dat kunnen valkuilen zijn. Denk aan een mandje met brood. Elk sneetje stokbrood heeft 30 calorieën. Smeer je er roomboter of kruidenboter op, dan komen er nog eens 45 calorieën bij. Dip je het in olijfolie, weet dan dat elke lepel olie 90 calorieën bevat.

Frietjes, sausjes, alles op tafel wat je niet hebt besteld, wees er zuinig mee. Dat scheelt enorm!

 

Alcohol

Alcohol is calorierijk. En tijdens etentjes of borrels kan het rijkelijk vloeien. Elk glas heeft gemiddeld zo’n 100 calorieën. Het maakt dan weinig verschil of je bier, wijn of sterke drank drinkt. Wel kun je letten op hoe groot het glas is. Een klein wijnglas (100 ml, je schenkt dan 7 glazen uit een fles) bevat minder dan 100 calorieën. Een groot wijnglas (150 ml, je schenkt dan 5 glazen uit een fles) bevat meer dan 100 calorieën. Bedenk je ook dat alcohol het effect heeft dat je nonchalanter wordt. Als je eenmaal bent begonnen is het moeilijker om jezelf te temperen dan wanneer je vooraf bepaalt dat je 1-2 glazen gaat drinken. Laat je niet steeds bijschenken, dan raak je de tel kwijt.

 

Borrelen

Bij borrels op het werk, in je straat, bij familie hoort mogelijk alcohol. Daarover las je al. Maar bij het borrelen komen ook vaak hapjes op tafel. Zit je zelf in de organisatie? Zorg dat dan er ook snackgroenten (evt met gezonde dip) op tafel komen. Ik kan je verzekeren dat er veel meer mensen dan jij alleen daar blij mee zijn. Heb je geen invloed op wat er wordt geserveerd? Ga er niet uitgehongerd naar toe. Dan ga je zeker voor de bijl. Eet overdag voldoende en spreid waar mogelijk je lunch wat verder op de middag uit zodat je niet bij binnenkomst al op de schaal met bitterballen af wilt rennen. Kies bewust en eet bewust zodat je wel in de gaten hebt of je een of vier handjes borrelnoten en zoutjes hebt gegeten.Twee kerstdagen

Laatste tip: koop niet teveel. Rondom de feestdagen heeft iedereen meer eten en meer lekkers in huis. Als je heel veel koopt, dan is het een verleiding om niet al voor de kerst en dagenlang na de kerst nog allemaal extraatjes en luxeproducten te nemen. Koop afgepast en kook afgepast. Kerst is maar twee dagen, zorg ervoor dat het ook twee feestdagen zijn in plaats van een feestweek. Dat scheelt je zo weer minstens een kilo!

Ik wens jullie alvast fijne feestdagen.