donderdag 23 november 2017

Banaan


“Een banaan is slecht, he? Die moet je niet veel eten, toch?” Bananen hebben van alle soorten fruit misschien wel de slechtste reputatie. Maar is dat wel terecht?

Suikers
Op het spreekuur krijg ik heel vaak de vraag of het wel goed is om banaan te eten. Veel mensen weten dat een banaan meer koolhydraten ofwel suikers bevat dan andere soorten fruit. En dat klopt ook; van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. In Nederland eten we het liefst appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. De banaan is het derde meest populaire fruit in Nederland. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
Zetmeel

Een banaan is binnen de fruitsoorten een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij bevat namelijk zetmeel, in tegenstelling tot andere soorten fruit, die alleen vruchtensuiker ofwel fructose bevatten. Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.

Variatie
Fruit heeft veel voordelen voor de gezondheid. Bananen bevatten niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Andere soorten fruit hebben weer andere kenmerken en goede eigenschappen waardoor juist jet variëren met fruit een goed idee is. Zo krijg je van alle goeds binnen. Door te kiezen voor fruit wat in het seizoen is, varieer je eigenlijk al op een heel natuurlijke manier. En zo houd je ook nog rekening met duurzaamheid. Een seizoenskalender voor fruit vind je hier: http://www.velt.nu/velt-kalenders/fruitkalender/fruit-maand-maand

Dat de banaan zetmeel bevat en wat meer calorieën dan ander fruit, kan ook een voordeel zijn. Als je een energiedipje hebt, of als je tussendoor honger hebt, dan is het heel fijn om een banaan te kunnen eten. Zodat je zonder te vervallen in extra snoepen, toch door kunt tot de volgende maaltijd.
Banaan en sport

Sporters zijn dol op bananen. Omdat ze veel koolhydraten bevatten, leveren ze een perfecte brandstof om het sporten goed vol te kunnen houden. Je kunt een banaan eten voor het sporten om voldoende brandstof te hebben. Bij sommige sporten waarbij je lang intensief aan het bewegen bent, is het ook heel fijn om je koolhydraten aan te vullen tijdens het sporten. Denk aan wielrenners, duurlopers (halve of hele marathon), voetballers en tennissers tijdens de rust. En na het sporten kun je een banaan gebruiken om je uitgeputte voorraad koolhydraten in je spieren weer aan te vullen. Zo kun je na het sporten toch weer doorgaan met bewegen (bijvoorbeeld daarna naar huis fietsen, of andere lichamelijke inspanningen doen op de dag dat je sport) en ben je fitter voor een volgende training als die er weer heel snel volgt op je laatst geleverde inspanning.

De uitdrukking “I am going bananas” betekent dat je een beetje gek doet, je even lekker dwaas gedraagt. Ik krijg er altijd een glimlach van als ik zoiets hoor.