donderdag 11 januari 2018

Boodschappen


Tijdens boodschappen doen in de supermarkt wordt je verleid om meer inkopen te doen dan je vooraf van plan was. Welke tricks gebruiken supermarkten en hoe omzeil je ze?

Hoi, ga je mee boodschappen doen? Ik neem je mee door de supermarkt en open hierbij je ogen. Je bent je vast al wel bewust van bepaalde trucjes die de supermarkt toepast om je meer te laten kopen dan je van plan was. Na het lezen van dit stuk ben ook jij een echte Pro.

Mandje of kar?

En, heb je je boodschappenlijstje bij de hand? Daar begint het namelijk mee; je moet wel weten wat je allemaal nodig hebt natuurlijk. Zo is de kans kleiner dat je iets vergeet, maar ook dat je maar van alles wat gaat meenemen. Ga je voor een mandje om aan de arm mee te nemen, een mandje met wieltjes wat je achter je aan kunt trekken of een kar? Dat ligt eraan voor hoeveel dagen je boodschappen gaat doen. Bedenk dat de supermarkt die fijn mandjes met wieltjes en niet voor jouw gemak heeft neergezet; er past meer in en je voelt het gewicht niet. Ongemerkt doe je er veel meer in dan wanneer je het aan je arm moet dragen.

 

Schijf van Vijf

We zijn nu door het poortje naar binnen gegaan. En dan staan we bij groenten en fruit. Dat is bij bijna alle supermarkten zo. En daarna, als je ervoor kiest om alleen maar in de buitenring van de supermarkt je boodschappen te doen, dan kom je vanzelf alles tegen wat in de Schijf van Vijf staat. Melkproducten, kaas, vlees, vis, brood.

 

Aanbiedingen

Ooo kijk nou! Je lievelings chocolade is in de aanbieding. Twee plus een gratis. GRATIS! Dat woord alleen al doet je hart sneller kloppen. En bij de koekjes is er een voordeelverpakking: 30% extra inhoud. Probeer je hierdoor niet te laten verleiden. Hoe meer je in huis hebt, hoe meer je eet. Je kunt je wel bedenken dat je volgende week bezoek krijgt en dat je dan echt iets in huis moet hebben, maar dan is het vast allang op. En dan ga je opnieuw iets lekkers kopen.Verpakkingen

Goh, die pizza heeft helemaal niet veel calorieën. Ik zie het je denken. Die kan dus best mee. Maar lees eens goed. De calorieën worden vermeld per 100 gram en ook per portie. Maar een portie is volgens de fabrikant een halve pizza. Alsof je een halve pizza als avondeten gaat eten… voor je het weet ben je er weer in getuind. Lees daarom goed en rustig de verpakkingen.

Op naar de pindakaas. Jee wat een keuzes. Gewoon, met stukjes, light, creamy, 100% noot, zeezout caramel, supercrunchy, cocos maple… en dan ook nog heel veel maten; 250 gram, 350 gram, 500 gram, 650 gram, 1000 gram. Ook hier geldt dat als je er veel van in huis hebt, je er ook meer van eet. Heb je een heel klein potje, dan smeer je zuiniger dan wanneer je je mes door een kilopot pindakaas kunt halen. Het lijkt voordeliger om grote verpakkingen te kopen, maar als je er veel meer van eet, dan is dat voordeel weer verdwenen.

Alles van je lijstje in je mandje gedaan? Zullen we nu naar de kassa gaan?

 

Volgens mij gaat het je de volgende keer wel lukken om met een andere blik inkopen te doen.