vrijdag 15 juni 2018

Must-haves voor je voorraadkast

In elk modeblad staan elk seizoen weer de nieuwe must-haves voor je kledingkast. Maar ook je voorraadkast kan wel zo’n handig lijstje gebruiken. Welke soorten eten moet je gewoon op voorraad hebben om een snelle gezonde maaltijd te maken?
 
Volkoren granen
Havermout, quinoa, zilvervliesrijst, volkoren pasta, meergranenrijst, bulgur. Zomaar wat voorbeelden van volkorengraan(producten) die je altijd in je kast moet hebben staan. De kooktijd is maximaal 10 minuten. Of je ze nu wilt gebruiken bij het ontbijt, je lunch of je warme maaltijd, eigenlijk zijn ze altijd goed.
 
Peulvruchten
Linzen, kikkererwten, sojabonen, kidneybeans, zwarte, bruine of witte bonen, black eyed beans, flageolets, cannellinibonen, borlotti bonen. Je kunt ze in blik, pot of zak kopen en dan zijn ze meteen eetklaar. Ook kun je ze gedroogd kopen, maar dan heb je een (aanzienlijk) langere bereidingstijd. Bonen bevatten veel vezels, ijzer en vitamine B. Voeg ze toe aan je (lunch) salade, soep en je warme maaltijd.
 

Groenten
In je koelkast kun je harde groentes zoals wortelen, paprika, pastinaak, bloemkool, broccoli, tomaten, radijs, krop ijsbergsla, rode bieten, meiknol, koolsoorten en dergelijke vrij lang bewaren; zeker wel 5 dagen. Je kunt ze daardoor makkelijk op voorraad hebben. In je diepvries kun je spinazie, erwten, avocado, sperziebonen, gesneden andijvie bewaren. Daarnaast kun je wat groente conserven op de plank hebben zodat je altijd een salade of een warme maaltijd in een handomdraai op tafel kunt hebben.
 


Vis in blik
Vis in blik is uitermate geschikt om in je voorraadkast te bewaren. Je kunt het makkelijk verwerken in een salade, in een pastagerecht gebruiken, oprollen in een volkoren tortilla met rauwkost of salade of met een lepel kwark of fritessaus, kappertjes, zout en peper op een volkoren cracker eten. Denk aan tonijn, zalm, haring, makreel, sardines, maar ook schaal- en schelpdieren zijn te koop in blik of pot zoals krab of mosselen.

 
Noten
Noten, zaden en pitten kun je toevoegen aan een maaltijd als vleesvervanger of als smaakmaker. Ook is het een lekkere en voedzame snack. Let op de hoeveelheid want ze zijn wel calorierijk. Zo’n 25 gram per persoon is voldoende.

Eieren
Eieren zijn vrij lang houdbaar, makkelijk en snel klaar te maken en kunnen zelfs de basis van een maaltijd zijn. Denk aan gekookt, gebakken, uitsmijter, roerei, groente omelet, pannenkoek. Ze zijn zowel koud als warm te eten. Kook je een ei, doe er dan nog 1-2 extra in de pan: een gekookt ei blijft 4 dagen goed in je koelkast. Perfect als snack tijdens je vier uur dip, als beleg op brood of door je salade.