donderdag 7 juni 2018

Zomer


Wat de temperaturen betreft, is de zomer allang losgebarsten. Met de komende zomervakanties op het oog, is het ook fijn om je lichaam alvast een kickstart voor de zomer te geven als die officieel begint op 21 juni. Zo doe je dat!

 

Energie

Verhoog je energieniveau door lekker naar buiten te gaan. Beweeg minstens een uur per dag (dat hoeft niet aaneengesloten te zijn), het liefst in de buitenlucht. Zo ben je goed aan het bewegen en maakt je huid ondertussen vitamine D aan. Stap op de fiets naar je werk of loop eens een stuk verder dan je gewoonlijk bus of tramhalte. Misschien kun je zelfs een of twee keer per week naar het station lopen als je met openbaar vervoer reist naar je werk. Ga voetvallen met je kinderen in het park, loop eens een rondje door de wijk en ontdek nieuwe dingen in je bekende woonomgeving.



Vitamines

Eet weer eens wat anders dan je gebruikelijke kostje. Met warme dagen is het ook heel lekker om salades te eten als lunch of als avondmaaltijd. Er zijn zoveel lekkere saladerecepten dat je de hele week iets anders kunt kiezen. Door veel kleur op je bord te hebben, krijg je bovendien veel verschillende groentes en daarmee veel verschillende vitamines binnen. Hier vind je meer dan 1200 (!) recepten voor salades waarbij je rekening kunt houden met speciale wensen zoals vega, vegan, glutenvrij, lactosevrij en koolhydraatarm.

 

Ontspanning en rust

Net zo belangrijk als bewegen: op tijd rust nemen. Denk hierbij niet aan bankzitten maar aan op tijd naar bed gaan en voldoende slaap pakken. Leg je beeldschermen een uur voordat je gaat slapen aan de kant en zet je telefoon op vliegtuigstand (of uit!). Ontspannen doe je ook als je activiteiten onderneemt die nieuw voor je zijn; ga eens suppen (staand peddelen op een paddleboard), begin met yoga, mediteer, neem een massage, wandel door een groene omgeving, ga eens aan de waterkant zitten en laat je gedachten op de vrije loop.

 

Drinken

Drink voldoende, zo’n 2 liter vocht per dag. Laat alcohol zoveel mogelijk staan, wees zuinig met koffie, drink geen zoete dranken en vruchtensappen of smoothies. Kies vooral voor water, al dan niet met je eigen toevoegingen zoals komkommer, munt, citroen, limoen, gember, basilicum, rood fruit, watermeloen. Ook kruidenthee zoals kamillethee, rozenbottelthee, pepermuntthee, rooibosthee, zoethoutthee, (verse) gemberthee of muntthee zijn lekkere en gezonde varianten.