donderdag 17 mei 2018

Airfryer


Steeds vaker komt-ie ter sprake in de consulten op het spreekuur, de airfryer. Goed om te weten: is eten uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan?

 

Hete lucht

De naam zegt het al; de airfryer is een heteluchtfriteuse die werkt door snelle circulatie van hete lucht. In tegenstelling tot de gewone friteuse waarbij je je producten frituurt in olie, gebruik je hierbij heel weinig extra vet. Dat maakt dat een je een product kunt frituren waarbij je tot 70% minder vet gebruikt. Hoeveel minder vet precies, dat ligt aan het product wat je bereidt, het apparaat en aan de bereidingswijze die per persoon anders zal zijn.

 

Gezond

Je zou dan zeggen, het antwoord op de vraag is simpel: aifryen is gezond! Maar is dat wel zo? Je apparaat werkt dan wel op gebakken lucht, maar het voedsel dat je erin stopt is dat zeker niet. Een frikandel blijft tenslotte een frikandel. En ander gevaar is dat je vaker frietjes gaat eten omdat ze toch veel minder vet bevatten. Terwijl een gekookte aardappel toch nog steeds gezonder is. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een gefrituurd product als je de aifryer gebruikt. Maar het is wel gezonder dan frituren op de traditionele manier.

 

Tips!

Hoe gebruik je de airfryer dan wel verstandig?

  1. Gebruik vooral verse, onbewerkte producten.

Ga niet voor die zak voorgebakken airfryerfriet, maar snijd zelf een aardappel in stukken. Voorgebakken friet is al gebakken en bevat al vet. Daarnaast kun je als je aardappels gaat snijden, ook beter je portiegrootte inschatten.

  1. Gebruik de frietjes als onderdeel van je maaltijd

Laat frietjes niet je hoofdmaaltijd zijn. Als je 250 gram groente eet en 100 gram vlees(vervanger) of vis is zo’n 150-200 gram aardappel een goede hoeveelheid per persoon.

  1. Ga niet vaker frituren dan normaal omdat het zoveel minder vet bevat
  2. Vermijd gepaneerde producten

Alle producten met een krokant korstje zoals nuggets, kibbeling, lekkerbekje, visstick, gepaneerd vlees etc, bevatten meer calorieƫn, zout en vet dan een ongepaneerde variant. Dat de hete lucht je producten wat krokanter maakt, is wel prima natuurlijk.