donderdag 10 mei 2018

Slaapstraat


Voeding en slaapstoornissen

Welke invloed heeft voeding op je nachtrust? Hoe kun je je eetgewoonten aanpassen om beter te slapen?

 

Slaapstoornis

Als iemand bijna elke nacht niet goed slaapt of overdag nog moe is, kan er sprake zijn van een slaapstoornis. Van alle slaapstoornissen komt slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd, het meeste voor. Moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen zijn symptomen van slapeloosheid.

Bij de meeste mensen zijn de klachten kortdurend en gerelateerd aan tijdelijke stress. Wanneer de klachten zich drie of meer nachten per week voordoen en langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische slapeloosheid. Slapeloosheid kan leiden tot problemen met het functioneren overdag, zoals vermoeidheid, neerslachtigheid, hoofdpijn of spierspanning. (bron: https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/slaapstoornissen)Overgewicht

Slaapgebrek kan leiden tot obesitas. Er wordt dan te weinig ghreline en leptine in het vetweefsel geproduceerd, stofjes die zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook wordt er te veel eetlustopwekkend hormoon aangemaakt. Daarnaast eten mensen vaak meer door vermoeidheid, omdat ze de neiging hebben overdag slaap te vervangen door eten; dit geeft ook energie, die hebben ze voor hun gevoel nodig door om te kunnen werken. Echter dit is niet de energie die je op dat moment nodig hebt. Het overeten zorgt voor een gewichtstoename.

 

Slaapproblemen in combinatie met overgewicht komen ook voor bij mensen die onregelmatig eten door wisselende diensten. Omdat het dan moeilijker is voor mensen om in te schatten hoeveel en hoe vaak ze het best kunnen eten tijdens nachtdiensten, avonddiensten en bij het thuiskomen.Slaapstraat

In Utrecht werken een aantal huisartsen inmiddels volgens het zorgprogramma Slaapstraat, voor de aanpak van slaapproblemen.

Wanneer de huisarts slaapproblemen signaleert, is het mogelijk om hieraan deel te nemen. Gedurende één week verzamelt de patiënt allerlei informatie over zijn slaapgedrag (Slaapmeetweek). Daarna wordt met de huisarts de verzamelde informatie besproken.

Samen met de patiënt wordt een behandelplan gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de patiënt wordt doorverwezen naar de praktijkondersteuner GGZ.

 

Cafeïne

Ook voeding is een onderdeel van de behandeling van slaapstoornissen. Van cafeïne weten de meeste mensen wel dat het de concentratie en prestatie verbetert en dat het vermoeidheid verdrijft. Dat is bij een kleine hoeveelheid al zo; bijvoorbeeld 1-2 kopjes koffie. Het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlandse man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag, en een Nederlandse vrouw zo’n 500 milligram. De meeste gezonde volwassenen krijgen daarvan geen klachten.

Het cafeïnegehalte van een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Niet alleen koffie bevat cafeïne. Het zit ook in alle soorten groene en zwarte thee, ijsthee, cola, chocolade, chocolademelk en energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Tegenwoordig zijn er ook verschillende producten met extra cafeïne op de markt, zoals paracetamol, kauwgom, snoep en water.

Wil je weten hoeveel cafeïne er in elk voedingsmiddel zit? Klik dan hier http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx

Alcohol

Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de verdovende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.

Iemand die gedronken heeft en voldoende uren geslapen heeft, is een stuk minder uitgerust dan iemand die niet gedronken heeft en hetzelfde aantal uren heeft geslapen. De kwaliteit van de slaap is namelijk veel minder goed dan de kwaliteit van een nacht slaap zonder alcohol. (bron: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/is-alcohol-goed-voor-de-nachtrust/)

 

Adviezen

Wat te doen bij een slaapstoornis?

  • Vermijd cafeïne bevattende producten en alcohol na 18.00 uur
  • Gebruik wel: cafeïnevrije koffie, bambu ‘koffie’, kruidenthee zoals kamillethee, rozenbottelthee, pepermuntthee, rooibosthee en zoethoutthee, verse gemberthee of muntthee. Melk, karnemelk of water. Frisdranken en vruchtensappen houden je ’s nachts ook niet wakker, maar bevatten wel veel suikers.