donderdag 22 maart 2018

Zoetbehoefte


Misschien herken je het: net klaar met eten en vrijwel meteen krijg je zin in iets zoets. Hoe kan dat nou? En hoe kom je ervan af?



Gewoonte

Wij mensen houden van gewoontes. Dingen die je ouders je als kind hebben aangeleerd of die je jezelf hebt aangeleerd. Die gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Heb je altijd een toetje gehad na het warme eten? Dat is een gewoonte die er nu nog toe leidt dat je zin hebt in iets zoets als je net klaar bent met eten. Of ben je inmiddels zo gewend geraakt aan dat stukje chocolade na je warme eten dat je je niet eens meer afvraagt of je het echt wil of absoluut nodig hebt? Gewoonte.

 

Emoties

Het kan ook zijn dat het samenhangt met emoties. Misschien heb je gevoelens bij bepaalde soorten eten omdat er herinneringen aan kleven. Ging je vroeger als kind een ijsje eten na een bepaalde maaltijd? Of maakte je moeder of oma zelf een speciaal toetje voor jullie? Dan bieden dit soort gewoontes je herinnering, troost, gevoel van veiligheid.



Koolhydraten

Als je overdag bij je hoofmaaltijden (ontbijt, lunch, warme maaltijd) te weinig eiwitten binnenkrijgt en in verhouding veel koolhydraten, dan heb je een veel minder verzadigd gevoel. Koolhydraatrijke maaltijden hebben twee verschillende effecten: ze blijven minder lang in je maag dan eiwitrijke maaltijden. En als je in verhouding heel koolhydraatrijk eet, dan blijft je lichaam ook daarna om méér koolhydraten vragen. Dat effect wordt groter als je kiest voor geraffineerde koolhydraten: wit brood, witte rijst, witte pasta.

 

Hoe werkt dat? Als je suikers eet, lees: geraffineerde koolhydraten, niet alleen in witte graanproducten maar ook in sappen, smoothies, frisdrank, snoep, chocolade, koek en gebak, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat geeft een fijn gevoel. Maar die suikers blijven niet lang in je bloed. Je lichaam maakt insuline en dat zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen in je cellen (vooral in je spieren en lever). Je bloedsuikers dalen dan weer. Weg fijn gevoel. Dan krijg je weer opnieuw zin in zoet: de zoetbehoefte.

 

Behoefte is geen noodzaak

Let op! die behoefte aan zoet, ook wel craving genoemd, is geen noodzaak om suikers te eten. Je lichaam heeft dat niet nodig. Je kunt makkelijk zelf suikers maken uit fruit, graanproducten (brood, rijst, pasta), peulvruchten, aardappelen. In je lichaam ligt altijd wel een voorraadje opgeslagen suikers die je aan kunt spreken. Je bloedsuikers worden perfect gereguleerd door je lichaam als je gezond bent.

 

Oplossingen

Wat kun je doen bij een craving? Bedenk jezelf waarom je gaat snoepen. Heb je niet genoeg gegeten (bij je laatste maaltijd of op andere momenten die dag), heb je te weinig eiwitten gegeten? Eiwitten zitten in zuivel, vlees(vervangers) vis, kaas, peulvruchten, eieren en noten. Zorg ervoor dat ze bij elke maaltijd vertegenwoordigd zijn. Kom je erachter dat het gewoonte is, verveling, automatisme? Dan heb je het niet nodig. Neem een kopje thee. Sterremunt, zoethout, kaneelthee hebben al van zichzelf lichtzoete smaken. Of zorg voor afleiding. Cravings gaan altijd weer voorbij. Een halfuurtje later denk je er al niet meer aan.