donderdag 22 februari 2018

Water met citroen

Val je af door (lauw) water te drinken met citroen? Die vraag krijg ik vaak op mijn spreekuur, en sowieso zijn veel mensen daarvan al overtuigd. Hoe komt het dat zoveel mensen dat denken en in hoeverre is het waar?

Water
Elke dag hebben we 1,5-2 liter vocht nodig. Zo’n 60% van ons lichaam bestaat uit water. We verliezen water door te plassen, te zweten en te ademen. Plassen zorgt voor afvoer van afvalstoffen en zweten zorgt voor een goede regulatie van de lichaamstemperatuur. Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken, en dan het liefst door dranken zonder suiker, zoals water, thee en koffie. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Drink daarom in ieder geval drie koppen thee per dag.

Citroen
Citroen is een fruitsoort die veel vitamine C bevat en die heel zuur is. De geur van citroen associëren we vaak met schoon en fris. Vandaar dat het vaak ook aan schoonmaakmiddelen wordt toegevoegd. Als iets schoon is, dan is het ook ontvet. Denk aan je vaat, het aanrechtblad, de tegeltjes in de keuken en je gasfornuis. Zou het daar vandaan komen? De gedachte dat citroen kan ontvetten. Voor de duidelijkheid; het schoonmaakmiddel zelf ontvet, het citroengeurtje is er slechts aan toegevoegd om het een schone en frisse geur te geven.

Tanden
Veel zure dranken en voeding gebruiken, is ontzettend slecht voor je tanden. Het glazuur wordt erdoor aangetast waardoor tanderosie en gaatjes ontstaan. Water met citroen is natuurlijk zuur. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Wil je dit toch graag drinken, gebruik het dan niet meerdere keren op een dag en drink het glas in een keer leeg of drink het met een rietje. Dan komt het ook minder met het tandglazuur in aanraking.

Afvallen
De enige manier om af te vallen door het drinken van (citroen)water is als je het gebruikt in plaats van suikerrijke dranken. Dronk je voorheen frisdrank, siroop, vruchtensap, energydrinks of andere zoete dranken? Als je die calorierijke dranken vervangt door (citroen)water dan val je inderdaad af. Want elk glas zoete drank levert 4-5 klontjes suiker. Vervang je dit door dranken zonder suiker, dan val je af omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Niet door de citroen.

Gezonde dranken

Door voldoende te drinken ben je dus gezond bezig als je kiest voor dranken zonder suiker. Water, thee, koffie en (karne)melk zijn goede keuzes. Vind je het lekker om smaakjes aan het water toe te voegen? Dank dan ook eens aan minder zure producten zoals munt, basilicum, komkommer, watermeloen, framboos, lavendel, blauwe bes, gember, mango en tijm.