‘Elke dag maken we ruim 200 beslissingen die te maken hebben
met eten of drinken, en slechts 10% daarvan is een bewuste keuze.’ Mijn vriend
leest deze regel aan mij voor. Hij vertelt wie dit heeft gezegd: Brian Wansink.
Een doctor aan Cornell University die het Cornell Food and Brand Lab bestuurt.
Ook is hij auteur van artikelen en diverse boeken over eetgedrag. Een van de
boeken zie hij schreef is Mindless
eating. Why we eat more than we think.
Er is een website van hem over mindless eating. Ik ga daar
eens kijken. Want op mijn spreekuur praat ik vaak met cliënten over bewust zijn
van wat, hoeveel, waar, waarom en wanneer zij eten. Als je gezond wil eten, dan
zijn er dus veel vragen die je op heel veel momenten van de dag aan jezelf moet
stellen. Dit zijn de 200 beslissingen waar Wansink het over heeft. Wat een enorme hoeveelheid! Dan pas realiseer je je
hoeveel en hoe vaak je invloed kunt uitoefenen op je eetpatroon en je
eetgedrag.
Wat me erg aanspreekt is dat Wansink zegt dat met kleine
stappen en kleine veranderingen veel te bereiken is. Je hoeft niet alles anders
te doen om gezonder of minder te eten. Wat wel belangrijk is: ontdek waar jij
bij jouzelf veranderingen nodig hebt en waar je ze kunt maken. Bij iedereen is
dit anders. Exploreer waar je kansen liggen, dit doe je al door je er bewust
van te zijn.
Hij geeft ook voorbeelden waarvan mensen zich veel minder
bewust zijn: als je ijs opschept met een iets grotere lepel, dan eten mensen
daardoor meer ijs. In het onderzoek dat Wansink deed aten mensen 31% meer,
alleen door ze een andere ijslepel te geven. Zo gaat dat ook op voor grote
borden, grote schaaltjes en grote bekers. Goede reden om de servieskast eens door
te lopen en andere borden en schaaltjes vooraan te zetten. Ook tv kijken kan
leiden tot overgewicht: mensen die veel tv kijken bewegen minder, eten meer en
wegen meer dan mensen die weinig tv kijken. Wansink vertelt over een onderzoek
dat aantoonde dat mensen die een uur tv keken 28% méér aten dan mensen die een
half uur tv keken. Mensen stoppen met eten als het tv programma is afgelopen. Niet als ze geen honger meer hebben. En degene die thuis altijd de boodschappen doet en kookt,
bepaalt voor ongeveer 72% de voedselkeuze en het eetgedrag van de rest van het
gezin. Deze persoon wordt door Wansink de Nutritional
Gatekeeper genoemd. Met het verstand en gedrag van deze persoon valt of
staat gezond eten binnen een gezin.
Aan Wansink zelf werd de vraag gesteld: eet je nu zelf nog
wel eens mindless/ onbewust? Ik vind dat wel een grappige vraag. Ik denk dat
hij, net als bijvoorbeeld diëtisten, zich meer bewust is van zijn eetgedrag.
Dat is beroepsdeformatie. Je bent er zoveel mee bezig dat je veel dingen niet
meer onbewust doet. Hij gaf als antwoord dat iedereen wel eens mindless eet, en
dat dat ook prima is. Het gaat er uiteindelijk vooral om hoe vaak dat voorkomt.