donderdag 26 juni 2014

Bewegen met plezier

In The New York Times lees ik een artikel over plezier hebben in bewegen. Dat juist dát kan helpen bij afvallen. Hoe zit dat?!

Veel mensen die willen afvallen, gaan sporten. Maar dat zorgt lang niet altijd voor gewichtsverlies. Sterker nog, veel van hen komen juist aan. Deze tegenstrijdigheid wordt deels verklaard doordat mensen na het sporten honger hebben en méér gaan eten. Onderzoekers verwachten dat dit maar 1 verklaring is en dat er meer speelt bij dit fenomeen.
Onderzoekers in Frankrijk en de Verenigde Staten hebben twee groepen proefpersonen een stuk laten lopen van 1.6 kilometer. De proefpersonen waren vrouwen en de meesten hadden overgewicht. De eerste groep proefpersonen werd verteld dat het wandelen bedoeld was als sport, ze kregen de opdracht om onderweg en na afloop te voelen wat voor inspanning het hen kostte. De tweede groep kreeg te horen dat het wandelen vooral bedoeld was voor plezier. Ze kregen een hoofdtelefoon op met muziek en ze moesten onderweg de kwaliteit van de muziek beoordelen, maar er vooral een leuke wandeling van maken.
 
Na afloop van de wandeling hadden de vrouwen die in hun beleving gesport hadden een minder goed humeur en zij voelden zich vermoeid. Daarna kregen beiden groepen een lunch. De vrouwen die de wandeling gezien hadden als sport schepten meer op, aten meer toetjes en dronken meer suikerrijke dranken dan de groep vrouwen die de wandeling voor hun plezier hadden gelopen.

Omdat de onderzoekers deze resultaten heel interessant vonden, werd het onderzoek nog een keer uitgevoerd met twee nieuwe groepen. Deze keer waren het mannen en vrouwen. Ook deze keer moest de eerste groep de 1.6 km lopen met als boodschap dat het bedoeld was als sport. En de tweede groep werd verteld dat het wandelen plaatsvond in een mooie omgeving en dat ze vooral veel lol moesten hebben onderweg. Na afloop kregen de proefpersonen als bedankje voor hun deelname een zakje dat ze zelf mochten vullen met M&M’s. De ‘sport’groep bleek 2x zoveel snoep in het zakje te doen dan de groep die de opdracht had gehad lekker om zich heen te kijken en plezier te maken.
 
Daarna wilden de onderzoekers dit experiment proberen bij sporters die hadden hardgelopen op een parcours van 5 of 10 km. De renners kregen een paar vragen na afloop en als dank mochten zij kiezen voor een reep chocolade of een granenreep. De sporters die zeiden dat ze het moeilijk hadden gevonden, de loop hadden ervaren als zwaar, en moe waren namen bijna allemaal de chocoladereep. De renners die zeiden dat ze het leuk hadden gevonden om mee te doen, kozen bijna allemaal voor de granenreep.
 
De onderzoekers weten niet precies hoe dit werkt en waarom mensen kiezen voor ongezond, calorierijk en veel óf voor gezond en weinig. Daar is meer onderzoek voor nodig. Maar de meeste simpele verklaring zit in het gevoel van belonen: als bewegen leuk is en je voelt je er goed door dan is dat al je beloning. Als je er moe van wordt en je vindt het niet leuk, dan beloon je jezelf met eten.
************************************************************************************
Vind je het leuk om mijn blog te lezen? Deel het met vrienden en collega's op Social Media!