Op mijn spreekuur komt een zwangere vrouw. Ze vertelt dat
dit haar tweede zwangerschap is en dat ze tijdens de eerste zwangerschap veel
is aangekomen. Dat wil ze deze keer voorkomen. Ze legt uit waarom dat voor haar
belangrijk is. Natuurlijk is het niet fijn om veel gewicht extra bij je te
hebben en de hele dag met je mee te dragen. Maar het maakt ook de tijd na de
zwangerschap zwaarder omdat ze dan veel moeite moet doen om af te vallen.
Máánden duurde het de vorige keer, voordat ze weer richting haar oude gewicht
kwam. Daarnaast heeft haar verloskundige uitgelegd dat ze een grotere kans
heeft op verhoogde bloedglucosewaarden of zwangerschapsdiabetes als ze veel
aankomt in gewicht.
Deze mevrouw komt heel tijdig op het spreekuur. De
behandeling is dan preventief: met de adviezen die zij van mij krijgt, stijgt
haar gewicht niet onnodig snel en veel. De kans op verhoogde
bloedglucosewaarden is dan inderdaad veel kleiner. Het kan ook anders. Dan
worden vrouwen door de gynaecoloog of internist verwezen als hun
bloedglucosewaarden al verhoogd zijn.
Vrouwen die het meest kans hebben op verhoogde bloedglucosewaarden of zwangerschapsdiabetes zijn vrouwen die eerder zwangerschapsdiabetes hadden, of al eerder een baby kregen van meer dan 4000 gram (8 pond), vrouwen met ernstig overgewicht al voor de zwangerschap (BMI > 30), als één van de ouders, broer of zus diabetes type 2 heeft, als zij van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst is.
De vrouwen die met de diagnose zwangerschapsdiabetes op het
spreekuur komen, zijn vaak heel gemotiveerd en actiegericht. Vaak hebben ze
zelf al veranderingen gemaakt in hun voeding en willen ze bespreken hoe ze de
puntjes op de i kunnen zetten. Het is een groep die bereid is veel concessies
te doen, veel aanpassingen te maken in hun voedingsgewoonten om een zo gezond
mogelijke baby op de wereld te kunnen zetten. Daarnaast weten ze ook dat het
gaat om een relatief korte periode. De diagnose zwangerschapsdiabetes wordt
vastgesteld door middel van een test die vaak op of na de helft van de zwangerschap
wordt uitgevoerd.
De mevrouw op mijn spreekuur heeft vooral praktische vragen:
ze is na het werk vaak moe, maar wil nog wel graag makkelijk, lekker en gezond
koken. Hoe krijgt ze dit voor elkaar? De vorige keer ging het hierop mis: uit
moeheid en gemak teveel ongezond eten. En ze begrijpt dat minder snoepen en
tussendoortjes eten haar kan helpen haar gewicht te beheersen, maar op welke
manier kan ze dit doen zodat het haalbaar is? Door de moeheid heeft ze de
neiging meer te eten omdat ze dan het gevoel krijgt energie te hebben om de
middag door te komen. Wat kan ze wel nemen?
Samen zetten we het op een rijtje: op de vrije dagen gaat ze
boodschappen doen zodat ze als ze van haar werk komt al de ingrediënten voor
een snelle en gezonde maaltijd in huis heeft. Door voldoende basisvoeding zoals
brood, fruit, zuivel en groenten te eten, vangt ze honger in de middag goed op.
Minder snoepen is dan haalbaar. Zij gaat haar doelen wel bereiken.