Eerder schreef ik al over hoe je verantwoord, milieuvriendelijk en duurzaam kip kunt eten. En hoe het leven van een kip er vervolgens uit ziet. Deze keer gaat mijn verhaal over de koe.
Ik leer dat een koe hetzelfde broeikaseffect geeft als een middenklasse auto. En omdat het uit milieu oogpunt wel goed is om broeikaseffect te verminderen of tegen te gaan, wordt er stilgestaan bij hoe (snel) die koe kan groeien, en op welke manier die gehouden en gevoed moet worden zodat wij mensen wel vlees kunnen eten. Ik schreef vorige week al dat we wereldwijd 2x zoveel vlees eten in vergelijking met 50 jaar geleden. Maar dat aantal is nog steeds groeiend. In ontwikkelingslanden en in China is men meer vlees gaan eten in de loop van de jaren. Was dat in 1960 nog 4 kg per persoon per jaar, nu is dat 55 kg per persoon per jaar. Toenemende welvaart betekent een grotere vleesconsumptie. In Nederland eten we 84 kg vlees per jaar en in Amerika 120 kg.
Maar hoe kan die koe nou vervuilend zijn? Een derde van het wereldoppervlak wordt op dit moment gebruikt voor dieren die we eten of melken. Dat is 70% méér dan 100 jaar geleden. 1 koe eet 50 kg gras per dag en groeit daarmee 1 kg aan spierweefsel (vlees). De magen van de koe vormen methaan en dat is een broeikasgas. Dit is wel 500 liter per koe per dag. Daarom kan gezegd worden dat een koe net zo vervuilend is als een middenklasse auto. 10% van alle broeikasgas uitstoot komt van koeien.
Als koeien minder gras eten, dan stoten ze minder methaan uit. In Amerika eten koeien een mix van gras en mais. Ze eten het eerste jaar gras en lopen buiten. Daarna komen ze in een mesterij waar ze in 6 maanden 300 kg aankomen. In Amerika krijgen ze naast mais ook eiwit, vet en een glucose-fructosestroop (bijproduct van de mais), antibiotica en groeihormoon. In Europa is dat niet zo. Door mais te geven aan de koe is er 50% minder methaan uitstoot. En zijn de koeien binnen een kortere tijd op ‘marktgewicht’ voor de slacht: 2x zoveel gewichtstoename dan wanneer een koe met gras wordt gevoed.
Wereldwijd is het dieet van de koe verschillend en afhankelijk van de beschikbare grondstoffen. In Zuid-Amerika eten koeien vooral soja. Dat leidt tot sterke ontbossing. Een ramp voor de prachtige en rijke natuur daar.
Is het niet raar dat we zoveel gewassen kweken om koeien te voeden als we dat zelf zouden kunnen eten? Uiteindelijk kost het ons olie, machines, pesticiden, bemesting, water voor de planten water voor de dieren die van de gewassen leven. Argentijns platteland wordt verwoest zodat er soja kan groeien om dieren in de bio-industrie in Europa mee te voeden. Wereldwijd is veeteelt even vervuilend als alle openbaar vervoer ter wereld. Alle auto’s treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar.
Hoe eet je dan verantwoord vlees? Ik ga weer dezelfde conclusie trekken als vorige week: vooral door het minder te eten en door het minder vaak te eten. Dat betekent in Nederland van de gemiddeld 230 gram per dag terug naar 100 gram per dag.