donderdag 21 januari 2016

Sport!


Het leveren van zware lichamelijke inspanning

Vrijwillig opwerpen van hindernissen en obstakels die het lastig maken het doel te bereiken

Vrijwillig afzien, pijn lijden en risico’s nemen

Veel inspanning leveren tegen geen of weinig materiële vergoeding

Optreden voor het oog van veel toeschouwers

Situaties opzoeken die makkelijk tot negatieve emoties leiden: teleurstelling, boosheid, verdriet, angst, onzekerheid

Sterke wedijver

Toen ik dit rijtje voor het eerst las, leek het net of het over iets ging wat ik absoluut zou willen vermijden. Het tegendeel is echter waar. Het zijn namelijk kenmerken van sport zoals beschreven in de sportpsychologie. En ik houd enorm van sporten: het gevoel dat je krijgt als je (weer) een grens verlegt, het zelfvertrouwen dat je ermee krijgt, het bereiken van je doel, en gevoel van trots dat je deze prestatie helemaal zelf hebt geleverd: niemand anders heeft deze afstand voor je gerend, niemand heeft het mogelijk of zelfs maar enigszins makkelijker voor je gemaakt.  Dit doe je helemaal zelf, jouw lichaam kan dit!

Deze visie die ik heb over sport en de positieve effecten ervan sluit heel erg aan bij hoe ik denk over mijn gezondheid en daarmee ook over mijn werk. Ik ben ervan overtuigd dat de kracht van dieetbehandeling is dat door gezonder te eten en meer te bewegen mensen zelf in staat zijn hun gezondheid te beïnvloeden en te verbeteren. Natúúrlijk is dit niet helemaal waar. Maar in veel gevallen gaat het op mijn spreekuur om leefstijlproblemen. Mensen met obesitas, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes mellitus hebben zelf de sleutel tot genezing in handen. In feite zijn zij hun eigen dokter, of zouden dat kunnen zijn.

Ik ben dus een sporter. En sinds kort ben ik ook sportdiëtist. Het volgen van de opleiding Sportdiëtetiek gaf mij zoveel energie. En het vooruitzicht van gezonde fitte mensen met vragen over sport en voeding op mijn spreekuur (naast de cliënten die ik nu al behandel) geeft mij ook veel energie. Want hoe fijn is het als je persoonlijke interesses deel kunt laten uitmaken van je dagelijks werk?!

Wanneer ben je eigenlijk een sporter? En wanneer zou je dan naar een sportdiëtist gaan? In de Artsenwijzer Diëtetiek  (dit is een informatiewijzer voor artsen over ziekten waarbij een dieetadvies van belang is en het juiste moment van verwijzen) wordt de volgende richtlijn gehanteerd: ‘Atleten die minimaal drie keer per week trainen gedurende 1 – 2 uur of meer’. Dan is er nog de Dieetbehandelingsrichtlijn Wedstrijdsport (behandelingsrichtlijnen  /protocollen voor diëtisten) die dat aanvult met: ‘… en die probeert door middel van een constructieve trainingsopbouw zijn prestatie te verbeteren en zo mogelijk zijn maximale prestatiegrens te halen.’ 

En wat kun je dan als cliënt van mij als sportdiëtist verwachten? Ik kan helpen met het bereiken van een optimale sport-specifieke basisvoeding, met het praktisch toepasbaar maken van adviezen over vocht en voeding, de juiste timing ervan rond trainingen en wedstrijden en het juist inzetten van (sport)voedingssupplementen. Daarnaast kunnen klachten rondom inspanning (bijvoorbeeld maag- en darmen) behandeld worden. Jullie horen het vast al: ik kan niet wachten!