donderdag 13 april 2017

Honger!


De hele tijd honger hebben is natuurlijk niet handig als je wilt afvallen. Minder eten en de verkeerde dingen kiezen om te eten, zorgen voor een hongergevoel. Maar als je eenmaal de valkuilen kent, kun je ze voortaan omzeilen. Daarom de belangrijkste op een rijtje, mét natuurlijk goede oplossingen.

1. Te weinig eten tijdens de maaltijden

Om af te vallen, moet je minder eten. Een valkuil is om te weinig te eten tijdens de maaltijden. Een ontbijt van een cracker en een stuk fruit is echt te weinig. Dan ga je tussen de maaltijden door zeker honger krijgen en word je sneller verleid om iets extra’s te nemen. Zorg dat je maaltijden volkoren granen (brood, muesli, cornflakes), ongezoete zuivel (melk, karnemelk, yoghurt, kwark) en/of kaas, vlees(vervangers), of ei bevatten. En vergeet vers fruit of groenten niet.  

 
2. De verkeerde tussendoortjes eten

Tussendoortjes zoals Sultana, Liga, eierkoek, time-out koekjes, mueslirepen hebben relatief veel calorieën, veel suikers en weinig voedingsstoffen zoals vitamines, minderalen en eiwitten. Daardoor vullen ze je niet. Ook een valkuil: vaak zitten ze met meerdere in een zakje, waardoor je er niet één van eet, maar doorgaat tot het zakje leeg is. De juiste tussendoortjes bevatten weinig suiker, veel voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden zijn: groenten (tomaatjes, paprika, worteltjes, bleekselderij, radijs, etc), vers fruit, handje noten, bakje ongezoete kwark of yoghurt, volkoren cracker met hartig beleg.

 
3. Teveel zoete dingen eten

Iedereen herkent wel het moment dat je even een dip hebt. Dan heb je het gevoel dat als je maar iets zoets eet of drinkt, dat je er weer even tegen kunt. Dus koekjes, chocolade, candybar, frisdrank. Het lijkt je inderdaad een boost te geven, maar na een tijdje zakt je energie weer in. En wil je wéér iets zoets eten. Je lichaam lijkt erom te vragen. Dat is ook zo. Hoe meer zoet je eet, hoe meer je lichaam ervan wil hebben. Voorkom dit door weinig suikerrijke producten te kiezen. Bovengenoemde tussendoortjes geven je uiteindelijk veel meer energie. En die bekende middagdip? Die verdwijnt als sneeuw voor de zon als je even een luchtje schept, een andere klusje oppakt, een rondje loopt (als is het maar naar het kopieer apparaat of de keuken voor een glas water).

4. Te weinig vezels eten

Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen en noten. Ze zorgen voor een goed gevuld gevoel. Als je kiest voor witte granen in brood, cracker, beschuit, koekjes, eierkoek, rijst en pasta, krijg je na het eten sneller weer honger. Het is soms even wennen aan de smaak en de bite maar overstappen op volkoren kan je echt helpen.

5. Te weinig eiwitten eten

Eiwitten zijn bouwstoffen voor ons lichaam. Ze zitten met name in kaas, vlees(vervangers), vis, ei, volkoren granen, noten, zuivel en peulvruchten. Onze maag doet lang over het verteren van eiwitten. Een eiwitrijke maaltijd blijft veel langer in de maag dan een koolhydraatrijke maaltijd. Door bij elke maaltijd 20-25 gram eiwitten te eten, zorg je ervoor dat je lang een vol gevoel houdt. Daarnaast helpen de eiwitten (omdat het bouwstoffen zijn!) bij het behoud van je spiermassa als je aan het afvallen bent. Risico bij afvallen is namelijk dat je niet alleen maar vetweefsel verliest, maar ook spiermassa.

Eet daarom elke dag zo’n 500 ml zuivel, 40 gram kaas, een handje noten, 100 gram vlees(vervanger) of 150 gram vis, en eet minstens een keer per week peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten.