donderdag 4 mei 2017

Quick Fix


“Heb je nog een quick-fix, als het gaat om afvallen? Doe dit en je hebt gegarandeerd succes?” Ik krijg deze vraag en ik moet er even over nadenken. Het doet me een beetje denken aan een elevator-pitch:  een kort maar krachtige presentatie die gegeven kan worden in de duur van een ritje in de lift. Voordat de liftdeuren openen (30 – 60 seconden) moet het verhaal af zijn en de kernboodschap duidelijk zijn.

Ik geef dan geen (persoonlijk) dieetadvies maar een paar makkelijke en snelle tips die zorgen voor afvallen.

  • Drink water, thee, koffie en ongezoete (soja)zuivel. Laat dranken die suikers bevatten staan. Denk hierbij aan frisdrank en siroop, maar ook aan dranken met een ‘gezond imago’ zoals vruchtensap, verse sappen en smoothies.
  • Eet kleurrijk. Eet bij elke maaltijd verschillende soorten groenten zodat je kleur op je bord hebt. Eet op, bij of in plaats van brood groene salades met stukjes wortel, reepjes paprika, snoeptomaatjes, plakjes radijs, maiskorrels, tuinkers, kiem en spruitgroenten, kidneybeans of andere peulvruchten. Zie je de kleuren al voor je?
  • Snack geen kant en klare (verpakte) tussendoortjes, maar kies voor groenten, fruit, een handje noten, bakje naturel kwark of griekse yoghurt, een gekookt ei, een paar blokjes kaas, een bakje Hüttenkäse, twee volkoren crackers met kaas, zuivelspread, groentespread, humus, notenpasta of avocado ertussen. Kortom, eet clean en puur.

Tot zover de elevator pitch. Volgens mij zijn de 60 seconden wel om nu, toch? En ik denk dat als het lukt om bovenstaande drie stappen te zetten, dat dat gezondheidswinst en gewichtsverlies tot gevolg heeft. Natuurlijk zijn er nog aanvullingen. Want je eetpatroon en leefstijl veranderen omvat nog iets meer dan drie stappen.

  • Registreer wat en hoeveel je eet. Je bewust worden van je eetpatroon geeft je inzicht en hierdoor zie je je valkuilen duidelijker. In een app zoals De Eetmeter is het makkelijk bij te houden
  • Meet de inhoud van je koppen, bekers, glazen, schaaltjes. Zeker als je wilt gaan registeren in een app is het belangrijk dat je weet welke inhoudsmaten jouw servies heeft. Want het is natuurlijk een groot verschil of je schaaltje 175 of 250 gram yoghurt of kwark bevat bij dagelijks gebruik.
  • Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Ze geven ook lang een verzadigd gevoel. Probeer in elke maaltijd 20-25 gram eiwitten te eten. Met het bijhouden van je eetdagboek in een app zie je meteen of het je lukt. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn: naturel kwark, griekse of Ijslandse yoghurt (Skyr), melk, karnemelk, sojamelk, kaas, vis, vlees, ei, sojaproducten, peulvruchten, noten.
  • Volkoren granen bevatten vezels die je maag en darmen flink aan het werk zetten. Ze zijn niet of slecht verteerbaar en geven je een vol gevoel. Probeer 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Denk hierbij niet alleen aan volkoren brood, maar ook roggebrood, havermout, muesli, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa.