donderdag 18 mei 2017

Komkommeravond


In deze periode wordt op veel plekken in Nederland de avondvierdaagse gelopen. Twee weken geleden en ook deze week is dat in Utrecht. Vorig jaar schreef ik al een stuk over de snoepvierdaagse, want zo staat de avondvierdaagse inmiddels bij veel mensen bekend.



Mijn zus loopt ook mee met haar kinderen en zij vertelde dat er bij hen in het dorp deze keer een komkommeravond zou zijn. Die avond dus geen snoep vanuit de organisatie, maar komkommers als tussendoortje. Verfrissend! Zowel letterlijk als figuurlijk. De vraag is alleen: hoe komt het dat dat nodig is?


Bij de meeste gezinnen loopt de week van de avondvierdaagse namelijk als volgt: kinderen komen uit school, moeten naar vriendjes, clubjes, zwemles. Daarna wordt er vlug-vlug gegeten en dan gaat de loop van start. De kinderen en hun ouders hebben dus net gegeten als ze beginnen met wandelen. En die 5 kilometer wordt in zo’n anderhalf uur wel afgelegd. Waardoor is het dan toch nodig om onderweg te snoepen? Gewoonte, gezellig, beloning, hoort erbij, zijn de eerste gedachten. Maar dit fenomeen van iets lekkers onderweg is gegroeid tot een vierdaags snoepfestijn. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?! Zouden kinderen het echt minder leuk vinden om mee te wandelen als ze er geen snoep bij krijgen?


Afgelopen week las ik dat kinderen minder van een bepaald product eten als het wordt aangeprezen als gezond. Zij hebben dan als snel de associatie dat het minder lekker zal zijn. Als gezond eten gewoon wordt gegeven zonder dat erbij wordt gezegd: het is gezond! Je gaat ervan groeien! Het is goed voor je ogen! dan eten ze er meer van. In het onderzoek waaruit deze resultaten kwamen, ging het over kleuters: de kinderen waren 3-5 jaar. Eerder zijn er onderzoeken geweest bij kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar. Ook bij hen was het zo dat als ze een nieuw drankje mochten drinken wat aangeprezen werd met New! dat ze dit vaker kozen dan wanneer hetzelfde drankje werd aangeprezen met: New Health Drink!


Ik ben nu dus wel heel nieuwsgierig naar de komkommeravond. En ook wel naar de wijze waarop deze is aangekondigd. Want volgens bovengenoemde onderzoeken is juist de aanprijzing van de etenswaren cruciaal. Als er niets bij wordt gezegd, dan is dat prima. Ook als erbij wordt gezegd dat het lekker is, dan gaan kinderen er niet minder van eten. Maar als de tem ‘gezond’ valt, dan wordt het een ander verhaal.


Wat houdt ouders eigenlijk tegen om zelf komkommer, tomaatjes, worteltjes of seizoensfruit mee te geven of mee te nemen naar de avondvierdaagse? Gaat dan het lekkere en het idee van beloning er ook af? En wat is er tegen om niets mee te nemen? Moeten onze monden altijd in beweging zijn? Misschien zijn deze vragen Food for thought tijdens het wandelen van de avondvierdaagse?