donderdag 1 juni 2017

Wandelen


Verhalen over huisdieren, een geschiedenislesje, uiteenlopende hobby’s, vakantieplannen. Ik krijg van alles te horen tijdens de wandelingen die ik maak met de patiënten van het Gezondheidscentrum Oog in Al. Sinds 2015 bestaat de SamenLoop. We wandelen van april tot en met oktober elke maand, en sinds dit jaar zelfs twee keer per maand.


Toen we het concept SamenLoop bedachten, hadden we voor ogen mensen in de wijk te bereiken die niet veel beweging hebben, die het lastig vinden om te starten met bewegen of die het niet leuk vinden om alleen te gaan wandelen en zelf geen wandelpartner hebben of kunnen vinden. Daarnaast vonden we dat, als wij in de spreekkamers altijd maar praten over gezonde leefstijl en meer bewegen, daar zelf ook actief aan kunnen bijdragen. En wat we ook hopen is dat we kunnen uitstralen dat bewegen vooral heel leuk en gezellig is.

In het gezondheidscentrum werken nogal wat sportievelingen en ik ben daar zelf ook eentje van. In de spreekkamer kijken mensen mij soms wat verschrikt aan als ik praat over meer bewegen of sporten. Maar mijn eigenlijke boodschap is: krijg en heb plezier in bewegen. Eerder schreef ik daar al een blog over, dat dat een wereld van verschil is. De manier waarop je bewegen benadert. Sport je met tegenzin, dan eet je vaak daarna meer om jezelf te belonen. Beweeg je met plezier, dan is dat al de beloning.

Wandelen nodigt uit tot praten met elkaar. Soms is praten tijdens wandelen zelfs makkelijker. Je hoeft de ander niet per sé de hele tijd aan te kijken. Door zij aan zij te lopen, kun je de lastigste discussies voeren: je begint niet al letterlijk loodrecht tegenover elkaar, ook al zijn jullie meningen of visies dat wél. De meeste mensen kennen al wel lunch wandelen. Samen tijdens de lunch naar buiten gaan voor een ommetje en een frisse neus. Maar er is ook zoiets als walking meetings. Vergaderen terwijl je loopt. Is dat praktisch gezien niet haalbaar (bijvoorbeeld als je met een grotere groep bent) dan is het effectiever en efficiënter om aan een sta-tafel te vergaderen, dan wanneer iedereen de hele tijd zit (en makkelijker achterover leunt). Ook bestaat er wandeltherapie. In plaats van therapie waarbij je met een psycholoog of coach in een spreekkamer zit, bespreek je wandelend wat je dwarszit. Je bent dan niet alleen fysiek in beweging maar ook mentaal. Het is makkelijker om stiltes te laten vallen als je buiten bent, bij voorkeur in de natuur. Je gedachten zet je makkelijker op een rijtje.

Nog een paar leuke weetjes over wandelen:

  • Als je loopt, gebruik je wel 200 spieren door je hele lichaam
  • Met een halfuur wandelen verbrand je als vrouw zo’n 130 calorieën. Als man zo’n 160 calorieën tijdens datzelfde halfuur.
  • 30 minuten wandelen per dag vermindert al de kans op hart-en vaatziekten.
  • Wandelen is goed voor het geheugen.De SamenLoop is iedere eerste en derde woensdag van de maand van april tot en met oktober. Inschrijven hoeft niet en de wandeling is kosteloos. De start is om 17.30 uur bij de Cereolfabriek in Oog in Al (Utrecht). Elke eerste woensdag is er aansluitend op de wandeling ook een maaltijd. Deze kost 6,50 en hiervoor moet vooraf wel ingeschreven worden bij Het Wilde Westen 030 298 1717 of info@hetwildewesten.nl