donderdag 24 augustus 2017

Beweegrichtlijnen


Het kan je niet ontgaan zijn: deze week zijn de nieuwe Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad gepresenteerd. Het advies in een notendop: bewegen is goed, méér bewegen is beter. Concreet komt het neer op:

  • Doe minstens 150 minuten per week (5x per week 30 minuten) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Ook voor kinderen tot 18 jaar is er een nieuwe richtlijn. Die komt overeen met die van de volwassenen, maar is vooral meer en langer bewegen. Dagelijks een uur bewegen en daarnaast 3x per week spier en botversterkende activiteiten.

Ook in het nieuws deze week: Prinses Alexia gaat naar de brugklas. Zij gaat net als haar zus Amalia op de fiets naar school en fietst dan maar liefst 11 kilometer heen en ook weer terug.

Dat is nog eens wat anders dan de meeste stadskinderen in Utrecht. De afstanden zijn fors kleiner (meestal tot 6 kilometer, bijvoorbeeld vanuit Overvecht naar het Leidsche Rijn college). Waarom dan toch een abonnement op de bus? Het is vaak heel druk in de stad, op de weg en ook op de fietspaden. Ouders zijn bang voor verkeersongevallen. Veilig verkeer Nederland adviseert de ouders om samen met hun kind een aantal keer de route te fietsen. Maar ja, die voorbeeldfunctie voelt ook voor hen als een heel grote opgave. Vaak zijn de ouders ook de eersten om voor een boodschapje de auto te pakken, naar het centrum te gaan met de bus en is sporten zeker niet altijd een vaste bezigheid in het gezin. En dan het Nederlandse weer: natuurlijk vinden ze het zielig als hun kind door de regen moet.

Maar die bus: komt ie op tijd? Pas je er wel bij? Op een warme dag zielig want puffen en zweten, datzelfde geldt op een koude winterse dag als de verwarming in de bus aangaat en iedereen met dikke winterjassen erin staat. Hoe fijn is het dan dat je zelf kunt bepalen hoe laat je aankomt en vertrekt? En lekker met frisse moed aan je schooldag kan beginnen in plaats van met hoofdpijn door de busrit. In de stad win je er eigenlijk altijd nog tijd mee, met de fiets ben je sneller op school (en kun je dus langer in je bed blijven liggen, het belangrijkste argument voor een puber waarschijnlijk).

Vind je dat ik het negatief zie? Ben ik gekleurd door mijn ervaringen op het spreekuur? Dat is niet zo: op dit moment voldoet zo’n 28% van de kinderen tussen 12 en 18 jaar aan de nieuwe beweegnorm. Dat is minder dan een derde van de tieners. Je kunt je dus voorstellen dat alleen al door fietsen naar school dit percentage zal groeien. Tandje erbij, allemaal!