donderdag 17 oktober 2013

20 minuten

Vorig jaar kwam het boek The First 20 Minutes uit. Het boek gaat over de gezondheidswinst die je maakt als je een zittende  leefstijl hebt en dan 20 minuten per dag gaat bewegen. De ondertitel van het boek klinkt veelbelovend: exercise better, train smarter, live longer.

De auteur van het boek Gretchen Reynolds maakt een duidelijk onderscheid tussen de hoeveelheid beweging die je sport prestaties verbetert en de hoeveelheid beweging die je gezondheid verbetert. Om het laatstgenoemde voor elkaar te krijgen hoeven we geen marathons te rennen of eindeloos te fietsen op een mountainbike. Je moet gewoon iets doen. De mens is gemaakt om te wandelen, zegt ze.In een interview met The New York Times vertelt ze over haar boek. De eerste 20 minuten van bewegen, als iemand een voornamelijk zittend leven leidt, leveren de meeste gezondheidsvoordelen op. Een langer leven, verminderd risico op (welvaarts)ziekten: dit kan allemaal met 20 minuten bewegen per dag. Ze wilde met het boek duidelijk maken hoe weinig je aan beweging hoeft te doen om je gezondheid te verbeteren. Zij is Amerikaanse en vertelt dat 66% van de Amerikanen inactief is.In Nederland voldoet een kleine 60% van de mensen boven de 12 jaar aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor hun leeftijdscategorie.

Dat betekent dat 40% van de Nederlanders niet voldoet aan de norm. Nu is er nog verschil tussen een zittend bestaan (sedentair leven) en inactiviteit. Een groot deel van de genoemde 40% heeft een sedentair leven. Hieronder verstaan we dagelijks teveel tijd besteden aan liggen, tv kijken, aan de computer werken of spelletjes spelen (kortweg: beeldschermtijd) en zitten op het werk en op school. Inactiviteit betekent geen enkele dag een half uur per dag bewegen. Dit komt onder een veel kleinere groep voor. In de zomer is 4% van de bevolking inactief en 6% in de winter.Sinds een aantal weken is het programma Operatie NL Fit wekelijks te zien op Nederland 1. Het programma gaat over 5 mensen die een zittende leefstijl hadden en hun gezondheid willen verbeteren. Zij gaan in 10 weken meer bewegen en gezonder eten. Zij zijn niet alleen deelnemers van het programma, maar worden ook wel aanvoerders genoemd. Het is, zoals de naam van het programma al doet vermoeden, de bedoeling dat alle Nederlanders met een zittende leefstijl mee gaan doen. De aanvoerders organiseren bijvoorbeeld wandeltochten bij hen in de buurt waaraan iedereen kan deelnemen. Ook motiveren ze elke week de kijkende Nederlander om niet op te geven en vooral mee te doen met hen.Leuk aan het programma vind ik dat het mensen zijn waarin je jezelf zou kunnen herkennen. Niet extreem, niet overdreven, gewoon mensen die te gemakkelijk de auto, de bus of de scooter zijn gaan nemen. Die na hun werk op de bank ploffen, die te vaak een snelle, makkelijke maar vette maaltijd eten. Die te vaak kiezen voor ongezonde tussendoortjes. Het lukt hen om een gezondere leefstijl te bereiken. Ik hoop dat het hen ook lukt om meer Nederlanders met hen mee te krijgen.

Om af te sluiten met een mooie uitspraak van Gretchen Reynolds: ‘Just move, because it really can be so easy, and it really can change your life’.