donderdag 17 april 2014

Oudere vrouwen en overgewicht


In mijn blogs schrijf ik vaak over mijn werk met kinderen met overgewicht en obesitas. Omdat dit een letterlijk groeiend probleem is. Maar in februari van dit jaar las ik een artikel over overgewicht en obesitas bij oudere vrouwen in The New York Times. Ook in dit artikel werd benoemd dat onze aandacht vooral ligt bij kinderen en jonge mensen met overgewicht en dat oudere vrouwen een beetje een vergeten onderwerp zijn. Maar dat resultaten van een studie naar de gevolgen van overgewicht en obesitas bij 36.000 vrouwen in de leeftijd van 66-79 jaar (gemiddelde leeftijd 72) indrukwekkend zijn als het gaat om de gevolgen van het overgewicht op gezondheid, levensduur en zelfstandigheid of zelfredzaamheid.

Deze vrouwen werden gevolgd in een periode van 19 jaar. 19% van de 36.000 vrouwen bleef gezond. Dat wil zeggen dat zij bleven leven tot tenminste de leeftijd van 85 jaar, geen belangrijke chronische ziekten ontwikkelden en zij bleven mobiel; ze waren nog steeds in staat te kunnen lopen. Een kleine 15% van de vrouwen startte de studie met 1 of meer chronische ziekten (kanker, hartinfarct, herseninfarct, diabetes of een heupfractuur). Zij ontwikkelden geen extra gezondheidsproblemen en zij bleven mobiel. 23% ontwikkelde wel een ziekte tijdens de studie periode, maar behield mobiliteit.
Ruim18% verloor wel het vermogen te lopen. Zij hadden krukken, rollator of een rolstoel nodig, of zij meldden dat ze de straat niet meer uit konden lopen of de trap niet meer op konden. De onderzoekers gebruikten juist dit als maatstaf omdat het ook het verlies van zelfstandigheid betekent. De rest van de vrouwen, bijna 25%, stierf voordat zij 85 jaar oud waren.

De onderzoekers bekeken de resultaten aan de hand van de BMI van de vrouwen en zagen dat vrouwen met een gezond lichaamsgewicht een veel grotere kans hadden om 85 jaar te worden zonder chronische ziekten of het verlies van mobiliteit. Eigenlijk was de conclusie dat hoe zwaarder men is, des te beroerder zijn de kansen op een gezond later leven.

Dat is geen nieuws. We weten al dat overgewicht niet gezond is en dat het de kans op ziekten groter maakt. Wat wel nieuw is, is de grote onderzoeksgroep, het feit dat het alleen vrouwen waren die onderzocht zijn, en dat er gekeken is naar oude vrouwen (deels 85+).

Vergeleken met oudere vrouwen met een gezond gewicht, hebben vrouwen met overgewicht (BMI > 25) 20% meer kans op het ontwikkelen van 1 van de 5 eerdergenoemde chronische ziekten. Vrouwen met obesitas (BMI >30) hadden 65% grotere kans hierop. Bij een BMI > 35 werd de kans zelfs twee keer zo groot. De aannemelijkheid te sterven voor de leeftijd van 85 jaar toonde eenzelfde patroon. Het verlies van mobiliteit was bij vrouwen met overgewicht 60% groter en bij vrouwen met obesitas wel 3x zo groot.

Op het spreekuur komen veel vrouwen die na de menopauze aangekomen zijn in gewicht. Sommige vrouwen hebben al een behoorlijk lijnverleden en hebben het vertrouwen in gewichtsverlies al opgegeven. Zouden deze getallen invloed kunnen hebben op hun motivatie, doorzettingsvermogen en vechtlust om te strijden voor een gezond(er) gewicht?