In Utrecht
zijn veel muurschilderingen. Ik vind dat vaak wel een vrolijk beeld in de stad.
Als ik op de fiets zit, kom ik vaak langs de schilderingen. Op Oudenoord is een
hele zijmuur van een huizenblok beschilderd met een plaatje waarin stad en
natuur afgebeeld zijn, op de Trumanlaan het meisje met de bellenblaas.
Daarnaast zijn er muurschilderingen die oude plaatjes of reclames van winkels
of produkten.
Een straat
waar ik ook regelmatig fiets, is de Zacharias Jansenstraat. Hier is een muurschildering over
havermout. Het is een ouderwets reclameplaatje waarop staat havermout gereed,
ontbijt compleet. Dit is mijn favoriet. Het heeft te maken met het oude beeld
ervan, een stapje terug in de tijd. En ook met de havermout zelf. Ik ben het
namelijk ook wel eens met de uitspraak die erop staat. Behalve dat ik havermout
een heel lekker ontbijt vind, is het ook een heel gezond ontbijt. Het is heel
voedzaam, doordat het vezelrijk is vult het ook heel goed en lang, het bevat
veel vitamine B en calcium. Ook hebben de vezels uit havermout een gunstig
effect op het cholesterolgehalte. Vooral na het sporten ’s morgens vroeg vind
ik het heerlijk om dit te eten.
Op het
spreekuur praat ik ook over ontbijten met mijn cliënten. Dat het vooral gaat om
deze gewoonte in te passen in het dagelijks leven. En dat het ontbijt elke dag
anders kan zijn. Ook havermout noem ik als mogelijkheid. Hoe mensen daarop
reageren is heel wisselend. Oudere mensen (de pre-magnetron generatie) denken
vaak aan hoe zij vroeger toen ze jong waren havermout maakten. In een pan, op
het gasfornuis, melk koken met havermout erin. Veel werk en het duurt lang!
Jonge mensen kennen de bereiding vooral als makkelijk en snel: kommetje melk
met havermout de magnetron in schuiven en na hooguit 2 minuten is het klaar.
Havermout
is de laatste jaren weer veel meer in the picture gekomen. Het is hip geworden, gezond eten is voor een grote groep mensen steeds belangrijker geworden en er zijn daardoor steeds vaker ook
mensen op het spreekuur die al havermout eten. Als pap, gemaakt met melk, sojamelk of een andere plantaardige zuivelvorm, of die het verwerken in een
zelfgemaakt drinkontbijt van fruit, zuivel en zaden.
Ook bij de
(volgens mij wel weer enigszins inmiddels op z'n retour zijnde) hype van superfoods kwam havermout weer terug. Het wordt dus aan alle
kanten in de wereld van gezonde voeding aangeprezen. Het leuke hiervan vind ik
dat het om een heel simpel en natuurlijk product gaat. Niets ingewikkelds,
niets gekunsteld of bewerkt. Back to basic eigenlijk.
Op internet
kom ik ontelbare pleidooien tegen voor het eten van havermout. Voor mij telt
vooral: snel, makkelijk, gezond en lekker!