Ik
vraag hem wat hij het meest mist van het Nederlandse eten. Hij vertelt dat hij
het vooral mist om ‘gewoon’ te koken en samen een warme maaltijd te eten zoals
thuis. En echt lekker gezond eten. Dat vraagt misschien wat uitleg: in New York
zijn de prijzen van de appartementen zo hoog, dat er weinig beschikbare
vierkante meters zijn. Hierdoor hebben veel appartementen nauwelijks een
keuken. Daarnaast is het eten uit de supermarkten duur. Want uit eten of eten
afhalen is eigenlijk zo normaal, dat het goedkoop, snel en makkelijk is. Hierin
zijn overigens veel varianten (natuurlijk, want wereldstad) en dus ook redelijk
gezonde maaltijden. Daarnaast is zelf gezond koken ook wel een aardige
tijdsinvestering en na een lange werkdag echt niet zo fijn meer.
Hij
vertelt dat hij een ander soort systeem heeft gevonden hiervoor. Hij is toch
alleen daar en hoeft met de maaltijden geen rekening te houden met anderen.
Daarom eet hij nu een broodje als ontbijt dat hij ergens onderweg naar het werk
koopt. Tijdens de lunch gaat hij even het kantoor uit om een warme maaltijd met
groenten te eten en de warme maaltijd is havermout. De maaltijden zijn dus een
beetje door elkaar geschud, maar hij krijgt evengoed alles binnen van wat hij
thuis ook eet.
Als
hij dan een paar dagen later weer vertrokken is naar New York, komt mijn
buurvrouw bij mij eten en thee drinken. We hebben het nog eens over zijn nieuw
gevonden maaltijdsysteem. Perfect afgestemd op zijn leefritme.
Ik
vertel haar dat ik dat wel herken. Op het spreekuur komen regelmatig cliënten
die werken in ploegendiensten. Die werken in de zorg, in dienstverlening, bij
wegwerken en het spoor. Ook zij hebben heel verschillende maaltijdmomenten die
afwijken van wat standaard is, maar die wel perfect passen bij hun leefritme op
dat moment. Dat is natuurlijk variabel: voor de ene persoon is er een
terugkerend patroon in, voor de ander wisselen die diensten wekelijks.
Soms
hebben cliënten er moeite mee, om de juiste manier te vinden. Ik neem met ze
door hoe ze het doen met wakker zijn en slapen. En hoe hun thuissituatie is:
zijn ze alleen, hebben ze een partner of een gezin? Welke maaltijden zijn belangrijk
voor hen? Sommige cliënten willen heel graag de warme maaltijd thuis eten omdat
ze dan samen met hun partner en of kinderen kunnen eten, anderen hebben dat
gevoel bij een gezamenlijk ontbijt na afloop van hun werk. En dat bepaalt dan meteen weer wat er
meegenomen moet worden naar het werk. Zodat dag en nacht omgedraaid is, en de
maaltijden ook dooreen gehusseld. Maar wel op de perfecte manier.
************************************Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze met collega's en vrienden op social media.