donderdag 28 mei 2015

Buik

‘Ik heb het meest last van mijn buik, die zit echt in de weg.’ Een veelgehoorde uitspraak op mijn spreekuur. Bukken, aankleden, nagels knippen en schoenen aandoen zijn dan vaak lastig. Welke nadelen zijn er nog meer aan buikvet?

Bukken enzo
‘De strikken van mijn schoenveters zitten altijd aan de zijkant’ vertelde een cliënt me een tijdje geleden. Hij bleek zijn ene voet dwars over zijn knie te leggen bij het aantrekken van zijn schoenen omdat bukken zo lastig voor hem is. En dan krijg je inderdaad scheve strikken. Schoenen uit en aan doen in de spreekkamer (voor en na het wegen) geven een aanblik van rood aangelopen mensen die het benauwd hebben van het voorover buigen.


Visceraal vet
Door mijn cliënten wordt het buikvet genoemd, in de medische wetenschap zijn er diverse benamingen voor: vet in en rond het buikgebied. Abdominaal vet is vet in de buik. Ectopisch vet is vetstapeling in de organen. Visceraal vet is de vetvoorraad tussen de organen in de buik. Subcutaan vet is vet onder de huid (waar dan ook in het lichaam).

Behalve dat het niet mooi en niet praktisch is, dat buikvet, levert het ook schade op aan de gezondheid. Teveel ectopisch vet (vetstapeling in organen) is gerelateerd aan diabetes; hoe meer vet in de lever en hoe meer visceraal vet, des te groter wordt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Bewegen
In een onderzoek dat ik las in The New York Times is het goede nieuws dat bewegn het buikvet vermindert: ‘Buikvet is buitengewoon gevoelig voor beweging in vergelijking met andere plaatsen van vetophoping in het lichaam. Lichaamsbeweging richt zich vooral op buikvet’ zegt professor Gary R. Hunter, (Human studies, University of Alabama at Birmingham). Minder calorieën eten zorgt ook voor een vermindering van visceraal vet, maar de effecten zijn veel groter en blijvender door bewegen. Tijdens studies uitgevoerd door Universiteit van Alabama, werd gevonden dat vrouwen die een zittend bestaan hadden en die een jaar lang elke week twee keer matig gingen bewegen, ongeveer 2% lichaamsvet verloren, maar wel 10% visceraal vet.


Wandelen en joggen
Nog niet duidelijk is welke manier van bewegen het meest effect heeft op het verminderen van het buikvet. Sommige studies zeggen dat wandelen of joggen effectiever is dan krachttraining, andere studies zeggen dat juist de combinatie van cardio en krachttraining meer resultaat oplevert.
Grappig is dat dr Hunter zegt dat juist sit-ups (buikspieroefeningen) niet helpen om buikvet te verminderen. Je krijgt er sterkere buikspieren door, maar die zitten dan nog verstopt onder het vetlaagje. ‘Je kunt maar beter gaan wandelen.’ Dat zeg ik ook altijd, maar nu is het wetenschappelijk onderbouwd!