Het is wel een beetje een vies verhaal hoor, zegt mijn cliënt als ik vraag naar de klachten die hij ervaart van het prikkelbaar darmsyndroom waarmee hij naar mij is verwezen door de huisarts. Dat hoor ik vaker. Cliënten zijn vaak heel terughoudend in vertellen waarvan ze last hebben als het gaat om ‘vieze verhalen’. Het is natuurlijk ook gênant om te moeten vertellen over ontlasting, poep, hoe vaak, wanneer, hoe veel, met welke regelmaat, of zonder regelmaat, opgeblazen gevoel, boeren, winden laten, geluiden, geuren, noem maar op.
En cliënten vragen zich ook wel eens af waarom het belangrijk is dat ze het uitgebreid vertellen. Dat heeft te maken met de meetbaarheid (voor mij én voor de cliënt) van het resultaat van de dieetbehandeling. Darmklachten zijn namelijk heel vaak wel te verminderen of zelfs voorkomen door veranderingen in het voedingspatroon, leefpatroon en beweegpatroon. Maar het duurt vaak lang voordat de resultaten van de veranderingen merkbaar zijn. Er is veel geduld bij nodig en dit vraagt om doorzettingsvermogen van de cliënt. Want iets volhouden waarvan je resultaat merkt, is makkelijker dan een nieuwe gewoonte aanleren en volhouden waarvan je voorlopig niet merkt dat een positief effect heeft. En het is bij darmklachten zelfs vaak zo dat als je veranderingen gaat maken in het eetpatroon, en met name als er méér vezels worden gegeten, dat er in eerste instantie een verergering van klachten optreedt en daarna pas een verbetering.
Om gesprekken makkelijker te maken en om het voor de cliënt én de hulpverlener makkelijker te maken om vast te leggen hoe dan stoelgang is op een bepaald moment in de behandeling, is er een hulpmiddel ontwikkeld. Dit is de Bristol Stool Chart; een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting in te delen in zeven categorieën. Hij is gebaseerd op de vorm van de ontlasting die afhangt van de tijd dat die in de darmen is geweest. Door op verschillende momenten na te gaan hoe de ontlasting eruit ziet en welke klachten cliënten hebben, kunnen we samen de effectiviteit van de behandeling beoordelen.
Andere darmziektes zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Dit zijn beiden chronische ontstekingsziektes van het spijsverteringskanaal. Bij de ziekte van Crohn kunnen er in principe ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Bij de meeste patiënten zijn de dunne-, dikke-, en/of de endeldarm ontstoken. Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland heeft een documentaire gemaakt waarin mensen laten zien wat het is om een chronische darmziekte te hebben, omdat dit ziektes zijn waarover niet vaak buiten de behandelkamer van de arts of diëtist gesproken wordt. De documentaire heet Shit! De film. Ook dit is een fijn hulpmiddel om toch over gênante situaties het hebben van zo’n chronische ziekte te kunnen praten.
Geen probleem dus, die ‘vieze verhalen’ van onze cliënten in de spreekkamer. We helpen juist heel graag met het verminderen van de klachten.
*******************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze dan met collega's en vrienden op Social Media.