Met mijn buurvrouw ben ik op een mooie zomeravond een wandeling aan het maken in de stad. We komen langs een mooie bloemenzaak en blijven even staan om de etalage te bewonderen. Een stukje verder komen we langs een ouderwetse kleine buurtsuper. ‘Ach wat schattig, dat is nog zo’n echt buurtwinkeltje van vroeger’ zegt mijn buurvrouw. Dus ook daar gaan we even voor het raam staan kijken. Ze verkopen er Exota Limonade. ‘Priklimonade met echte suiker’ staat erop. Wat schattig. En hoe grappig ook dat dat toen een aanprijzing was, dat er echt suiker in een product is gebruikt. Terwijl juist nu zoveel mensen op zoek zijn naar producten zónder toegevoegde suiker.
In de tijd dat die limonade werd gemaakt, was suiker niet zo goedkoop als nu. Dus had het een echte waarde als er suiker aan toegevoegd was. Inmiddels is suiker wel goedkoop en is de consumptie van suiker wereldwijd verdrievoudigd in de afgelopen 50 jaar. Dat suiker goedkoop is, komt doordat er steeds meer andere vormen van suiker zijn gekomen. Bijvoorbeeld glucose-fructose siropen of maissiroop. Dit zijn suikers die in een kleine hoeveelheid aan voedsel worden toegevoegd.
Robert Lustig is een Amerikaanse kinderarts aan de Universiteit van Californië in San Francisco die veel onderzoek doet naar de effecten van suiker. Daarnaast behandelt hij kinderen met obesitas. Laatst stond er een artikel over hem in The Guardian. Hij is van mening dat suiker net zo slecht voor ons is als alcohol, cocaïne en tabak. Hij zegt: “Fabrikanten in de voedselindustrie merkten dat als zij minder vet in hun producten verwerkten en zij meer suiker toevoegden, dat mensen er meer van kochten. En toen ze nog meer suikers toevoegde, verkochten ze er nóg meer van en dat leidde tot de huidige consumptie”. Daarnaast vertelt hij dat ongeveer 80% van de 600.000 verpakte voedingsmiddelen die te koop zijn in de Verenigde Staten toegevoegde suikers hebben. Ook voedingsmiddelen waaraan je geen suiker zou toevoegen als je het zelf zou maken. Volgens Lustig is de dagelijkse fructose consumptie in de Verenigde Staten verdubbeld in de afgelopen 30 jaar.
Ook in Nederland wordt gesproken over de toenemende suikerconsumptie. TV-programma Kassa maakte er in maart een uitzending over. Professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt: "Het is inderdaad zo dat we veel meer suikers binnenkrijgen dan we denken. Niet alleen door al die wisselende chemische benamingen van mono- en di-sacchariden maar ook doordat het soms wordt toegevoegd in de vorm van bijvoorbeeld "vruchtensap op basis van concentraten", appelstroop, druivensapconcentraat of melasse. Allemaal toevoegingen die een gezond imago hebben maar in feite gewoon toegevoegd suiker zijn."
Overigens zijn Nederlandse wetenschappers het niet helemaal eens met de manier waarop Robert Lustig naar suikers kijkt. Zijn mening dat obesitas wordt veroorzaakt door overmatige suikerconsumptie en dat suiker giftig en dodelijk is vinden zij ongenuanceerd en te kort door de bocht. In Elsevier had daarover een artikel.
De beste manier om minder suikers binnen krijgen draait uiteindelijk om vers koken, zo min mogelijk gebruik maken van kant & klaar of verpakt voedsel en zuinig zijn met zoete dranken. Dan is zo’n flesje Exota limonade uit de buurtsuper een echte traktatie.
*******************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze dan met collega's en vrienden op Social Media.