donderdag 23 juli 2015

Gezondste Stad

Washington is de meest gezonde stad in de Verenigde Staten. Ik hoorde het een paar weken geleden in een zomercolumn van het NOS Journaal en vandaag lees ik het ook in de Huffington Post.

De verslaggever die de zomercolumn maakte zegt in het filmpje dat hij toen hij naar de VS verhuisde, verwachtte dat hij veel dikke Amerikanen zou gaan zien. Maar in Washington waar hij werkt is het tegendeel waar. Mensen zijn er heel veel aan het sporten, fietsen naar hun werk en eten heel gezond. In de stad zijn saladebars zeer druk bezocht. Mensen houden er van gezond eten. Let wel: dit zijn mensen die in de stad wonen, een goede baan hebben en daarmee bevoorrecht zijn op de mensen in ‘small town America’. Buiten de grote steden is het gros van de Amerikanen inderdaad obees, is gezond eten veel minder beschikbaar en al helemaal niet vanzelfsprekend.
In het artikel dat ik in de Huffington post lees, er is nog een andere verklaring voor dat Washington zo gezond is: dat heeft te maken met de omgeving. Elk jaar wordt er een stad uitgeroepen tot gezondste stad van de VS (en ook vorig jaar won Washington). Hierbij wordt gekeken naar aantal mensen met obesitas, aantal rokers en aantal mensen met diabetes. Dit jaar heeft de jury een ander aspect toegevoegd aan de criteria: hoeveel procent van de bevolking van een stad op loopafstand van maximaal 10 minuten van een park woont. In Washington is dat maar liefst 95%.
Andere steden in de top 10 van de gezondste steden in de VS zijn bijvoorbeeld San Francisco en Boston. Op nummer 8 staat Seattle. Daar was ik deze zomer. Toen we daar aankwamen na 10 uur vliegen vanuit Nederland (moe, jetlag) zagen we bij het hotel dat de hele straat bordjes had waarop stond dat er niet geparkeerd mocht worden die avond, nacht en ochtend. Vanwege iets dat heette Rock & Roll. Wij waren al bang voor een zeer slechte nachtrust die eerste nacht, maar wat bleek toen we de volgende ochtend even na 7 uur de gordijnen van onze hotelkamer openden: het was een marathon. En de start was om 7 uur. Honderden renners passeerden ons. In stilte. Het enige geluid was het zachte geroffel van de loopschoenen op het asfalt. Wat een heerlijke manier om wakker te worden! Natuurlijk konden wij niet op het parkoers meelopen, maar we zijn langs de rivier gaan rennen die ochtend. Niet alleen toegankelijkheid tot buitenleven en parken speelt een rol bij bewegen, maar ook voorbeeldgedrag. Het nodigt uit tot meedoen.
In het filmpje van de NOS gaat de verslaggever eten bij een saladebar. Hij vindt het niet lekker en het is duur. Maar wel hip & happening. In Chicago waar onze reis deze zomer eindigde (plaats 17 op de ranglijst) zien we ook veel sportende mensen en gezonde eettentjes.  Met als klap op de vuurpijl een dierenwinkel City Pets die dierenvoedsel heeft dat premium, holistic, organic & raw is. Zelfs de Amerikaanse huisdieren in de stad moeten er dus aan geloven.
*************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze dan op social media met vrienden en collega's.