donderdag 6 maart 2014

Paleo


Op mijn spreekuur komt een echtpaar. Beiden willen ze afvallen. En ze volgen sinds een tijd het Paleo dieet. Ik benoem dat dit dieet weliswaar een prima gezonde keuze kan zijn, maar dat het niet bedoeld is om af te vallen. Het is meer een levenswijze.

Het Paleo dieet, ofwel het paleolithisch dieet of het jager-verzamelaardieet is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het moderne Paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees, groenten, fruit, wortels, knollen, pompoenen en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.

Het vereist dus nogal een aanpassing van het eet- en leefpatroon van mensen om dit dieet of deze levenswijze serieus te volgen. En ook niet onbelangrijk: een bepaald niveau van denken en enige kennis van voeding. Daarnaast ook wel liefde voor koken, creativiteit in de keuken en fantasie.

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Op de website nieuws voor diëtisten lees ik dat zij meewerkte aan de eerste pilotstudy naar Oerdis in Nederland en dat zij samen met haar collega Angela Severs het boek "Oergezond met Oerdis" schreef. Oerdis is een andere benaming voor het Paleo dieet. Haar conclusie: ‘Oerdis is gezond en kan gezondheidskwalen en welvaartsziekten een halt toe roepen’. Maar is het haalbaar om iedereen Oerdis te adviseren? ‘Nee,’, zegt Hoenderdos, ‘Dat is voor veel mensen te hoog gegrepen. Maar het Oerdisonderzoek laat wél zien dat de kracht van voeding heel groot is en dat een gezonde voeding met name moet bestaan uit pure, onbewerkte, producten.

De vrouw van het echtpaar vertelde tijdens ons gesprek dat het Paleo dieet voor haar inderdaad een levenswijze is geworden en dat ze zich daar ontzettend prettig bij voelde. Maar ze was nog niet afgevallen. Daarover had ze juist vragen voor mij: hoe kon ze deze levenswijze voortzetten en toch afvallen? De man van het echtpaar was echter wel afgevallen: 9 kilo. Maar voor hem voelde het dieet als tijdelijk, te ver van zijn comfort zone en niet goed in te passen in zijn leven. Zijn humeur had eronder te lijden, hij werd chagrijnig er van e miste met name de rijst bij zijn warme maaltijd en het brood overdag. Hij had er zelf dan ook een draai aan gegeven door de basisprincipes van het dieet te combineren met gewone gezonde voeding.

En daarmee was hij een heel mooi voorbeeld van het ideaal dat Karine Hoenderdos schetste toen ze zei dat gezonde voeding vooral moet bestaan uit pure onbewerkte producten. Deze meneer at veel groenten, fruit, noten, wat volkorenbrood, vlees en vis. Geen bewerkt of kant en klaar voedsel, geen potjes, poeders, zakjes, maaltijdmixen. Hem kon ik geruststellen dat rijst prima past binnen zo’n voedingspatroon. Mevrouw kon ik leren bewuster te kiezen door niet alle vette voeding (bijvoorbeeld avocado, makreel en noten) op 1 dag te eten, maar magere en vette voeding af te wisselen. Zo zou zij ook haar doel kunnen behalen.