donderdag 22 mei 2014

Wereld hypertensie dag


Afgelopen zaterdag was het wereld hypertensie dag. De dag van de hoge bloeddruk dus. Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar hypertensie. Dat betekent dat zij een bloeddruk hebben waarvan de bovendruk (systole) ≥ 140 mmHg en/of de onderdruk (diastole) ≥ 90 mmHg en/of dat zij bloeddrukverlagende medicatie gebruiken. Er zijn meer mannen met hypertensie en ook meer mensen met hypertensie bij het opklimmen van de leeftijd.

Gisteren was ik voor een inloopspreekuur in het Gezondheidscentrum Oog in Al. De apotheek had mij gevraagd om dit te doen als service naar hun cliënten. Mensen konden op die manier vragen stellen aan mij over de relatie tussen voeding en hun gezondheid(sproblemen). Inmiddels is dit het vierde jaar dat we dit in het voorjaar doen en elk jaar kiezen we vooraf een thema. Dit jaar was dat thema hypertensie.

Op deze ochtend kwamen er 9 mensen die vragen wilden stellen en geïnteresseerd waren in wat het veranderen van hun voedingspatroon voor hen zou kunnen doen bij hypertensie. En welke veranderingen dan nodig waren.

Alle mensen die ik zag (38-72 jaar) wisten stuk voor stuk te benoemen dat zout een boosdoener was.  De meesten gaven aan te letten op de hoeveelheid zout die zij gebruikten bij het klaarmaken van hun warme maaltijd.

Ik benoemde in het gesprek dat 80% van het zout dat dagelijks wordt gegeten niet door onszelf in het eten is gedaan. Het zit er al in doordat de fabrikant het eten smakelijker wil maken. Zout is namelijk en smaakversterker of smaakmaker. De belangrijkste bronnen van zout in de voeding zijn brood, vleesproducten en kaas. Ook zit er veel zout in  kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Zout zit niet alleen in eten waarbij het goed te proeven is, maar bijvoorbeeld ook in roomijs, koekjes of gebak.

De mensen die dachten dat ze weinig zout gebruikten, gaven aan wel bouillon(blokjes) te gebruiken, maggi, aromatpoeder, ketjap. En natuurlijk kaas en vlees. Allemaal bronnen van zout. Voor hen kwam het als verrassing dat ze juist veel zout bleken te eten, terwijl ze dachten dat ze dat niet deden.

Afgelopen week las ik een stukje over een onderzoek naar smaakwaardering van zout. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat juist mensen met een hoge bloeddruk zout eten het meest waarderen. Vier groepen proefpersonen (dertigers, gezond en met hypertensie en ouderen, gezond en met hypertensie) kregen 3 soorten brood te proeven: weinig zout, normale hoeveelheid en erg zout brood. Jonge proefpersonen vonden het zoutarme brood het lekkerst, ouderen vonden het zoute brood het lekkerst. In alle groepen vonden de mensen met hypertensie het zoute brood het lekkerst. Dat maakt veranderen van eetgewoonten extra moeilijk.

Ironisch genoeg werd in in de apotheek vanuit de Unversiteit Utrecht een onderzoek gedaan naar verspilling van medicatie. Hoewel het hier ging om het niet gebruiken en weggooien van kwalitatief goede medicatie kon ik toch niet begrijpen hoe het dan kon dat ik die ochtend doorlopend aan mensen had verteld hoe zij zelf hun bloeddruk konden verlagen, terwijl ze nu allemaal (meerdere) medicijnen gebruikten voor hun bloeddruk. Ook een vorm van verspilling lijkt me.