Eind mei 2014 was in het nieuws dat de stakingen door de schoonmakers voorbij waren. Zij
hebben enkele weken gestaakt en dat was goed te merken in de treinen en op de
stations. Mijn buurvrouw vertelde dat zij afgelopen week in de trein zat en
zich bijna een weg moest banen door de bergen afval.
Ze vertelde
dat het haar altijd al wel opviel dat er veel werd gegeten op het station en in
de trein. "Op het station kun je je de wereld rond eten, zoveel soorten eten,
gerechten maaltijdculturen zijn er te vinden", zegt ze. "Iedereen loopt er altijd
maar te eten." Maar wat nog eens pijnlijk duidelijk werd door de stakingen van
de schoonmakers, was dat de meeste mensen eten uit bakjes en plastic
verpakkingen. Want nu lagen al die bakjes en verpakkingen opgestapeld en in het
zicht.
Niet alleen een snack of tussendoortje of fruit wordt er gegeten op weg tussen werk en huis, maar complete maaltijden. Zij vroeg zich af waarom en waardoor mensen niet meer de tijd nemen om te eten thuis of op hun plek van bestemming. Blijkbaar is eten voor veel mensen iets dat even tussendoor moet, iets wat snel en makkelijk moet zijn.
Niet alleen een snack of tussendoortje of fruit wordt er gegeten op weg tussen werk en huis, maar complete maaltijden. Zij vroeg zich af waarom en waardoor mensen niet meer de tijd nemen om te eten thuis of op hun plek van bestemming. Blijkbaar is eten voor veel mensen iets dat even tussendoor moet, iets wat snel en makkelijk moet zijn.
Dat kunnen
ongezonde maaltijden zijn, zoals fastfood. Maar ook kunnen dar maaltijden zijn
die een zweem van gezondheid met zich meedragen, zonder werkelijk gezond te
zijn. Denk aan (drie)dubbelbelegde broodjes ‘gezond’ en maaltijdsalades vol
vlees, vis, noten, pitten, kaas en saus. Zo’n maaltijdsalade heeft vaak net zoveel
calorieën als een pizza.
Ik vond het
wel goed dat mijn buurvrouw dit ter sprake bracht. Want inderdaad, tijd nemen
voor een maaltijd is ook een aspect van gezond eten. Het vormt een wezenlijk
onderdeel van het gezinsleven: samen eten, de bespreken van dingen die je
bezighouden, het oefenen van sociale vaardigheden zoals luisteren naar elkaar,
met elkaar praten en discussiëren. En voor ouders is dit een moment om het
goede voorbeeld te geven zodat hun kinderen daarvan leren. Binnen het gezin is
het ook een manier om betrokken bij elkaar te blijven en daardoor hecht te
zijn. Door samen te eten en een maaltijd te delen, leren kinderen beter proeven
en leren zij beter verschillende smaken kennen. De ene keer hebben ze geluk en
staat hun favoriete eten op tafel, de andere vinden ze het minder lekker, maar
door het allemaal samen te eten, leren zij het gerecht wel te eten.
Niet alleen onderweg eten mensen snel, makkelijk, zonder aandacht, zonder echt te proeven en even tussendoor. Op het spreekuur vraag ik vaak aan mensen hoe zij thuis eten. Ontzettend vaak is dat niet aan tafel, niet allemaal tegelijk, zitten mensen bij de tv of is op z’n minst de tv aan. Ouders eten apart van hun kinderen, en in enkele extreme gevallen eten kinderen zelfs op hun slaapkamer bij hun eigen tv.
Ik hoop
door de zorgen van mijn buurvrouw een podium te geven meer mensen aan het
denken te zetten. En misschien zijn door de stakingen en de afvalbergen wel
meer mensen aan het denken gezet.