donderdag 30 april 2015

Neem jij 'n loopje met mij?!

In Gezondheidscentrum Oog in Al werk ik nu ruim 10 jaar. En hoewel het een open deur is dat we samen werken aan de gezondheid van onze gezamenlijke patiënten / cliënten, vind ik tóch dat de manier waarop we dat hier doen, heel speciaal, mooi en uniek is. Vanaf het begin werk ik er samen met de huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, praktijkondersteuners en assistenten. Omdat gezondheid op heel veel vlakken te verbeteren en te beïnvloeden is. En iedereen in huis heeft een eigen specialisme, maar wél een specialisme dat inhaakt op het volgende. Daarom zijn wij geen losse spelers die de cliënt allemaal wel eens zien, maar doen we dat samen door goed samen te werken.
 
Daarom ben ik ook heel enthousiast over onze volgende stap. We gaan namelijk het komende halfjaar elke eerste woensdag van de maand samen wandelen. En niet alleen wij. We gaan wandelen samen met onze patiënten. Iedereen die aan wil sluiten mag meedoen met onze SamenLoop. Het idee hiervoor ontstond doordat we allemaal onze patiënten aanraden om meer te bewegen. Omdat het gezond is: voor conditie, hart- en bloedvaten, voor het verlagen van bloedglucosewaarden, voor vitamine D. We weten dat het stemming verbetert, dat het gezellig is, verbindend, dat het eenzaamheid vermindert, dat je ermee contacten opdoet en verdiept. Maar we weten ook dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te bewegen. En dat het een drempel kan zijn als je niemand weet die met je mee zou willen wandelen.


Zelf houd ik enorm van bewegen en sporten. En veel mijn collega’s in het gezondheidscentrum delen dit met mij. In het land zagen we dat er al een paar succesvolle initiatieven zijn waarbij huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten wandelen met hun cliënten. Daarom gaan wij dit nu ook starten. Wij houden van bewegen en willen dit actief uitdragen naar onze patiënten. Daarnaast biedt het voor onze cliënten een mogelijkheid om wat vaker de deur uit te gaan, om mensen in de wijk te ontmoeten, om een praatje te maken met de medewerkers van het gezondheidscentrum, om rustig in beweging te komen, om vrijblijvend en ontspannen te gaan wandelen, om lotgenoten te ontmoeten, gezondheid te verbeteren, lekker in de buitenlucht te zijn.



Omdat we het inderdaad laagdrempelig willen laten zijn en omdat we weten dat als je niet gewend bent veel te bewegen of te wandelen dat dat in het begin ook niet meevalt, hebben we ervoor gekozen om elke eerste woensdag van de maand 2 routes aan te bieden. De ene route is 2.5 km en duurt z’n 45 minuten. De andere route is 5 km en duurt ruim een uur. Op woensdag 6 mei gaan we voor het eerst van start. Vanuit het gezondheidscentrum lopen er iedere maand wisselende medewerkers mee zodat patiënten steeds met andere medewerkers een praatje kunnen maken. We hopen natuurlijk dat onze wandelingen gaan uitmonden in meer initiatieven tot wandelen door cliënten onderling. Wij hopen hiertoe een bruggetje te vormen.

Woon je in Oog in Al en ben je patiënt in het gezondheidscentrum Oog in Al? Dan kun je deelnemen. Lees er hier meer over!

**********************************************
NB! Dit blog schreef ik 30 april 2015. Ook dit voorjaar starten we weer met de SamenLoop. De eerste loop is op woensdag 6 april 2016. Start is om 17.30 uur bij de Cereolfabriek. Voel je welkom om deel te nemen!